Kevesebbet dolgozhatnak, de többen kaphatnak segélyt

Pozsony |

Szigorodik és egyben – a kormány szerint – motiválóbbá válik a munkanélküliek foglalkoztatásának szabályozása. Legfeljebb 40 napot dolgozhatnak majd évente, viszont kedvezőbbé válik a szociális segélyre való jogosultság megítélése.

Ján Richter
SITA-felvétel

Ján Richter szociális ügyi miniszter már szeptemberben jelezte, hogy szigorúbbá tennék a munkanélküliek foglalkoztatását, amivel a visszaélések, például az illegális alkalmazás lehetőségét akarják csökkenteni. A tegnap bejelentett intézkedések szerint egy évben legfeljebb 40 napot dolgozhatnak majd megbízási szerződés alapján azok, akik szerepelnek a munkanélküli nyilvántartásban. Aki legfeljebb 148,50 eurót keres havonta, az most még korlátlan idejű megbízási szerződéssel rendelkezhet. A minisztérium szerint ez lehetőséget biztosított a feketemunkára. „Sok munkanélküli nem fogadja el a neki felajánlott munkát és az átképzést sem, sokan ugyanis amellett, hogy munkanélküliként vannak nyilvántartva, megbízási szerződésre dolgoznak – magyarázta Branislav Ondruš, a szaktárca államtitkára. – Több tízezer embernek van egész évre érvényes szerződése, és több tízezernek több évre visszamenőleg.” A tárca úgy sejti, hogy ők csak papíron keresnek 148,50-et vagy ennél kevesebbet, a többit „zsebbe kapják”. Egyben azt is előírják majd, hogy a munkanélküli nem dolgozhat megbízási szerződésre annál a munkaadónál, akinél korábban, a munkanélkülivé válás előtti hat hónapban bármikor alkalmazottként dolgozott.

A munkanélküliek kötelesek lesznek jelenteni, ha megbízási szerződés alapján dolgozni kezdenek – legkésőbb egy nappal a munkakezdés előtt. Ha ezt elmulasztják, kihúzzák őket a munkanélküli-nyilvántartásból. Nem kerülhetnek be nyilvántartásba azok sem, akik ugyan elfogadták a felajánlott munkát, de egy hónapnál rövidebb ideig maradtak alkalmazásban. A szaktárca adatai szerint tavaly 40 ezer olyan munkanélkülit regisztráltak, aki ugyan kapott munkát, de három hónapnál rövidebb ideig volt állásban, közel harmaduk egy hónapnál is rövidebb ideig bírta.

Az új jogszabály egyben előnyösebb lesz azoknak a tartósan – egy évnél hosszabb ideje – munkanélkülieknek, akik munkát találnak maguknak. A szociálisan hátrányos helyzet megállapításánál ugyanis egy évig csak a fizetésük felét veszik figyelembe, így az alacsony fizetésűek a szociális segély egy részére is jogosultak maradhatnak. Jelenleg a fizetés 75 százaléka a beszámított jövedelem. A tervezett törvénymódosítást mielőbb el akarja fogadni a minisztérium, a tervezett hatálybalépés időpontja jövő év májusa.

Ajánló