A Bors is a Népszabadság sorsára juthat

A márciusban alakult Opimus Press Zrt. azt ígéri, kiemelten foglalkozik majd új tulajdona, a Népszabadság újraindításának lehetőségeivel, és hamarosan döntésre is jut. Az azonban több, mint kétséges, hogy eredeti formájában indul újra a baloldali lap.

Az Opimus Press a Mediaworks 100 százalékát vásárolta meg, a tranzakciót hétfőn este jelentették be a budapesti tőzsde honlapján. Az ügyletre, melyről már hónapokkal a Népszabadság bezárása előtt keringtek az iparági pletykák, a versenyhivatal is áldását adta – kevesebb mint hét nap alatt.

Lőrinc-kapocs

Az Opimus Press első lépései között szerepelt, hogy kinevezte a Mediaworks igazgatóságába Liszkay Gábort, a nyíltan kormánypárti Magyar Idők tulajdonosát. Liszkay korábban a Magyar Nemzet főszerkesztője volt, posztjáról azután távozott, hogy kirobbant a háború a lap tulajdonosa, Simicska Lajos nagyvállalkozó és Orbán Viktor kormányfő között.

Egy másik, Magyar Időkhöz köthető ember is a Mediaworks igazgatóságába került, nevezetesen Lóczi János, aki a kormányközeli lap kiadóigazgatója.

De nem csak az új kinevezések miatt egyértelmű a Mediaworks új tulajdonosának Fidesz-közelisége. Az Opimus Press tulajdonosa ugyanis az Opimus Group, egy sok névváltoztatáson átesett, hírhedt cégcsoport, a pénzügyi csalás miatt bedőlt Buda-Cash Brókerház tulajdonosainak egykori ernyőcége. A cégcsoport mögött az Index szerint jelenleg egy kajmán-szigeteki és egy nigériai offshore cég, valamint a Status Capital Zrt., egy megyei fideszes erős emberek által irányított cég áll. A közvetlen kapocs a cég tulajdonosai között Mészáros Lőrinc nagyvállalkozóhoz –Orbán Viktor bizalmasához – Csík Zoltán egykori gyilkossági nyomozó, aki befektetőként dolgozik, és számos üzleti szálon kötődik a felcsúti polgármesterhez.

Mészáros Lőrinc egyébként korábban újságírói kérdésre válaszolva úgy nyilatkozott, nem zárja ki, hogy „lapokat vesz”. A tranzakció bejelentése óta azonban nem kommentálja az ügyet, hiába kereste őt többször is a Reuters hírügynökség.

Úgy tudjuk, a Népszabadság sorsával kapcsolatban két forgatókönyv elképzelhető. Az egyik lehetőség, hogy a Magyar Idők oldalszámát csökkentik, és a kormányközeli lap újságírói készítik majd a Népszabadságot is – kiegészülve a lap néhány korábbi munkatársával. A másik lehetőség, hogy a lap, melynek leállásával jelenleg százmillió forintos nagyságrendű veszteséget vett át az Opimus, egyáltalán nem indul újra.

A lapkiadóhoz közel álló forrásaink információi szerint emellett hamarosan a megyei napilapoknál is átszervezések indulhatnak be, megerősítik a Fideszhez lojális emberek jelenlétét az újságok vezetésében. Ezek a napilapok képezik a Mediaworks portfóliójának legjövedelmezőbb részét, ráadásul óriási elérésük van a megyékben.

Jön a Bors és a Kisalföld?

A Magyar Narancs hetilap szerint ugyanakkor a Fidesz-közeli vállalkozói körök hamarosan tovább folytathatják a bevásárlást a médiapiacon. Célkeresztbe állítólag a Lapcom Kft. került, mely Magyarország második legnagyobb bulvárlapját, a Borsot, valamint a két legnagyobb példányszámú régiós lapot, a Kisalföldet és a Délmagyarországot adja ki. A kiadó tulajdonosa a Kajmán-szigeteken bejegyzett Radio Bridge Media. A Magyar Narancs úgy tudja, az eladásról már tárgyalt egy delegáció Londonban, és az sem kizárt, hogy Pallagi Ferenc, a kiadó igazgatója épp emiatt távozott 10 év után a Bors és a Lapcom éléről.

Ajánló