Vádemelés kilenc gömöri polgármester ellen

Pozsony |
Az ügyészség a napokban vádat emelt kilenc gömöri település polgármestere ellen közbeszerzési csalás miatt.
TASR-felvétel
A községek vezetői a térfigyelő kamerarendszer kiépítésére kiírt pályázatot csalták el, az ügyészség szerint túlárazott rendszereket vásároltak. Az ügyet a NAKA, a szervezett bűnözés elleni hivatal leplezte le a „Kamerák” akció során.
 
2015-ben 9 gömöri falu – Hanva, Lénártfalva, Dobóca, Simonyi, Darnya, Serke, Détér, Tajti, Balogfalva – nyert uniós támogatást a település biztonsági kamerarendszerének kiépítésére. Pályázatot írtak ki, majd közbeszerzési eljárás alapján választották ki a kivitelező céget. Mind a kilenc település esetében a Patrol&Guard Kft. lett a pályázat nyertese, amellyel a települések szerződést kötöttek.
A pályázati támogatás maximális összege 200 ezer euró volt, ennek 75 százaléka származott uniós forrásból, 25 százalékot pedig az állam tett hozzá. A rendszer kiépítésének ára mindegyik faluban a maximális összeg közelében mozgott, néhány esetben kevesebb, de volt olyan is, hogy több volt. Az ügyészség a polgármestereket túlárazott kamerarendszer megvásárlásával és a közbeszerzési eljárás során elkövetett csalással vádolja. „Meghamisították a közbeszerzési eljárást és annak eredményét is” – tájékoztatta lapunkat Jaroslav Maček, a Nyitrai Kerületi Ügyészség szóvivője. A polgármesterek mellett – akik szabadlábon védekezhetnek – korábban már három másik ember ellen is vádemelési javaslatot készített elő a nyomozóhatóság. A NAKA a szeptemberi razzia során 31 embert hallgatott ki az ügyben.
 
Az ügyészség szerint a polgármesterek mintegy 1,5 millió euró értékű kárt okozhattak a csalással. A szabadon hozzáférhető közbeszerzési dokumentumok szerint a rendszereket a ténylegesnél mintegy kétszer, vagy akár ennél is drágábban vásárolták. Balogfalva esetében például a Patrol&Guard 218 ezres ajánlata nyert a Slovanet 107 ezres ajánlatával szemben. A Slovanetet a pályázatból kizárták a műszaki feltételek nem teljesítése miatt. A Patrol&Guard által adott ajánlat érdekessége például, hogy a 11 kamera szerelési munkálataiért és a tereprendezésért 66 ezer eurót kértek. Ugyanez a tétel a Slovanetnél mindössze 35 200 euró lett volna. Még hatalmasabb az eltérés az egyéb szerelési anyagok esetében is, amelyért a Patrol&Guard 46 200 eurót, a Slovanet mindössze 1500 eurót kért.
 
Az ügyben valamennyi érintett polgármestert megkerestük, de vagy nem vették a telefont, vagy nem kívántak nyilatkozni. Az érintettek között vannak a Híd és az MKP színeiben megválasztott, valamint független polgármesterek is.

Ajánló