Kotleba pártpénzből vett villát?

Marian Kotleba, a szélsőséges ĽSNS vezetője korábban azzal kampányolt, hogy gátat vet a politikusok költekezésének és az állami pénzek elherdálásának. Most úgy tűnik, a pártja választási eredményéért kapott pénzből vett magának egy drága villát Besztercebányán.

Állami támogatásból vehette a házat a ĽSNS
Jozef Jakubčo felvétele

A hatalmas családi ház – melynek megvételéről a Plus 7 dní hetilap számolt be – Besztercebányán van, eredetileg 300 ezer eurót kért érte a korábbi tulajdonosa, 260 ezerért vásárolta meg maga a párt. A telek a beépített területekkel együtt csaknem 1000 négyzetméter, a szép családi ház mellett nagy garázs, játszótér és egyéb épületek találhatók rajta.

A hetilap összefoglalója szerint a pártelnököt és feleségét meglehetősen gyakran látják arrafelé az ott lakók, állítólag Kotleba be is mutatkozott nekik, mint új szomszédjuk. „Minden nap látjuk itt, néha reggel jön, néha délután 10-20 percre, majd elmegy” – nyilatkozták a lapnak. A pártelnök ugyanakkor tagadja, hogy a párt neki vásárolta volna a villát. A lap munkatársai elcsípték őt a ház kapujánál – az erről készült videón egyértelműen látszik, hogy kellemetlenül érintik őt a kérdések, és igyekezett viccelődve, majd arrogánsan válaszolva elütni a dolgot.

Az ĽSNS elismerte, hogy a pártkasszából fizettek a luxusházért. Azt azonban tagadják, hogy Kotlebának vásárolták volna. Elmondásuk szerint a villát pártközpontként használják majd. Milan Uhrík, a párt alelnöke szerint a székház új szintre emeli a párt tevékenységét, itt működik majd az ĽSNS titkársága, raktár és tárgyalóhelyiség is lesz benne. „Nem vásárolunk házakat tagjainknak” – jelentette ki. Azt nem pontosította, miért épp egy jó hírű lakóövezet közepén, egy villában rendezik be a pártközpontot.

A párt bejelentett székháza egyébként eddig Kotleba lakótelepi lakása volt Besztercebánya Zólyomszászfalu városrészében.

Az ĽSNS vagyona a tavalyi elszámolásuk szerint 22 ezer euró volt, azóta azonban több mint 5 millió eurót kaptak a választási eredményükért. Kotleba személyes ingatlanvagyona a kötelező vagyonbevallása szerint a már említett lakás, valamint egy telek a krasznahorkaváraljai roma telepen – ez az a híres telek, melyet Szaniszló István helyi lakostól kapott ajándékba, és munkagépekkel romboltatta volna le az illegális építményeket rajta.

Radovan Bránik szlovák szélsőségesekkel foglalkozó elemző szerint a szélsőséges párt valószínű-síthetően nem követett el törvénysértést, nagyon átgondoltan járnak el a pártpénzekkel, jó jogi képviseletük van, és minden lépésüket gondosan megtervezik. Etikai vétséget is csak akkor követnek el, ha Kotleba valóban a villában lakik majd. Az egész történet üzenete azonban a választók felé az, hogy ugyanolyan módon bánnak az államtól kapott pénzekkel, mint a más politikai pártok, holott nem ezt ígérték, el akarták törölni a választási eredményekért kapott állami juttatást. „Aztán azt mondták, el kell fogadniuk ezt a pénzt a törvény értelmében, de szét fogják osztani. Ezt sem tették meg, ugyanazt teszik, amit felrónak a többi pártnak” – magyarázta. Az ĽSNS-t egyébként a rendszerellenes szélsőséges csoportosulások egy ideje árulónak és opportunistának tartják. Szerintük Kotlebáék behódoltak a rendszernek, és minden ellenkező állításuk ellenére csak a pénzt hajtják a parlamentben. (Plus7dní, fm)

Ajánló