Kotleba újra indul, de legyőzhető

Pozsony |

Marian Kotleba jövőre ismét ringbe száll Besztercebánya megye megyefőnöki posztjáért. Elemzők szerint jó esélye van arra, hogy újraválasztják, de ha magas lesz a részvétel, legyőzhető.

TASR-felvétel

Marian Kotlebának, a Mi Szlovákiánk Néppárt elnökének a 2013-as megyei választások hozták meg az áttörést. Sikere az első és a második fordulóban is meglepte a közvéleményt. Az első körben 21,3%-kal lett második, megyei képviselő-jelöltként pedig a legtöbb, 8678 szavazatot kapott. A második körben lekörözte Vladimír Maňkát, a Smer megyefőnökét és EP-képviselőjét, Kotleba a voksok 55,53 százalékát szerezte meg, több mint 71 ezren szavaztak rá. A márciusi parlamenti választásokon elért eredménye újabb meglepetést okozott: több mint 156 ezer szavazattal 14 kollégájával a parlamentbe is bemasírozott. Bár hivatalosan csak később jelentik be, Marian Kotleba jövő ősszel is ringbe száll a megyefőnöki posztért Besztercebánya megyében.

A második forduló

Grigorij Mesežnikov politológus szerint van rá esély, hogy Kotleba megvédje megyefőnöki posztját, „a demokratikus pártok együttműködése a második fordulóban lesz kulcsfontosságú” – magyarázza a politológus. Az Állítsuk meg a fasizmust civil kezdeményezés hetekkel korábban összefogásra, egy közös jelölt indítására szólította fel a pártokat. Mesežnikov szerint a javaslat nem rossz, de az első körben több jelölt lesz, mert néhány párt ki akarja aknázni képességeit. „Ha előre tisztázzák, hogy a második körben egymást támogatják, akkor Kotleba esélye a győzelemre jóval szerényebb lesz” – állítja Mesežnikov. Martin Slosiarik szociológus szerint egy erős kihívó kiütheti a nyeregből Kotlebát, a sok jelölt viszont az ő esélyeit javíthatja.

A részvétel a fontos

Kotlebát komolyan kell venni, noha a 2013-as választási ígéreteiből gyakorlatilag semmit nem teljesített. Akkor ezreknek ígért új munkahelyet a szövetkezetek és az állattenyésztés újraindításával. A polgárokat bérlakásokkal és a közbiztonság javításával kecsegtette. Ehelyett a megyei hivatalt gyakorlatilag a Mi Szlovákiánk Néppárt központjává alakította át, az alkalmazottakat a párt tagjaira cserélte le. Két testvérét és egy ideig a feleségét is alkalmazta. Összesen közel 20 millió eurónyi uniós pályázatot állított le, köztük oktatási intézmények, szociális és nyugdíjasotthonok felújítását, útjavításokat és kerékpárutak építését hiúsította meg. Feketén alkalmazta egyik párttársát, amiért a megyét eltiltották az uniós források lehívásától. „Kotleba csak egy bizonyos réteget szólít meg, amely nem kéri számon ígéreteit. A regionális választások kevés embert szólítanak meg, fontos, hogy kihívói mobilizálják szavazóikat, a magas részvételi arány csökkenti Kotleba esélyeit” – állítja Mesežnikov.

Ajánló