Kotlebáék lecsapnának a "külföldi ügynökökre"

Pozsony |

A Kotleba-féle Mi Szlovákiánk Néppárt (ĽSNS) törvényjavaslatot terjesztett be a nem kormányzati nonprofit szervezetekkel szemben, melyek szerintük valójában idegen ügynökökként működnek Szlovákiában.

Marian Kotleba
TASR-felvétel
A törvénytervezetet Marian Kotleba, Milan Uhrík, Rastislav Schlosár és Martin Beluský képviselők jegyzik. A javaslat a parlament októberi ülészakán kerül napirendre.  
 
"Ezeknek a civil szervezeteknek a célja úgy formálni a közvéleményt Szlovákiában, hogy az összhangban legyen a külföldi szponzor elképzeléseivel" - vélik Kotlebáék, hozzátéve: mindenki, aki külföldi személyektől kapott pénzért a külföldi szponzor ideológiáját terjeszti és annak érdekeit képviseli egy szuverén ország területén, külföldi ügynöknek minősül. Ezért az összes ilyen nonprofit szervezetnek regisztráltatnia kellene magát a "Külföldi ügynökök nyilvántartásában". Egy ilyen nyilvántartás segítene átlátni és szigorúbban ellenőrizni ezen szervezetek pénzügyeit és tevékenységét. 
 
Ezen kívül pedig minden külföldi támogatású nem kormányzati intézménynek fel kellene tüntenie az intézmény neve mellett, hogy "Vigyázat! Külföldi ügynök." Ez vonatkozna a nyomtatásban vagy az interneten megjelenő propagációs anyagokra, weboldalakra, videókra, reklámokra, nyilvános fellépésekre és minden hasonló tevékenységre. A törvényt be nem tartó szervezeteket pénzbüntetéssel sújtanák, ismételt törvényszegés esetén pedig akár be is tilthatnák ezek tevékenységét.
 
Kotlebáék állítása szerint a törvényhez a mintát az amerikai  Foreign Agents Registration Act szolgáltatta, amelynek alapján jelenleg 380 külföldi ügynököt tartanak nyilván az Egyesült Államokban. Hasonló jogszabály Oroszországban és Izraelben is érvényben van.  
 

Ajánló