Kiska keményen odaszólt Orbánnak

Pozsony |

Andrej Kiska államfő elítélte Orbán Viktor magyar miniszterelnök Pozsonyban tett kijelentését, melyben a pénteki EU-csúcsot sikertelennek bélyegezte. 

Balról: Robert Fico kormányfő, Andrej Kiska államfő és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke
TASR-felvétel
Kiska szerint Orbán a csúcstalálkozó értelmét és célját vonta kétségbe. "Ez kicsit igazságtalan a résztvevőkkel és a szervezőkkel szemben is. Mindannyian tudjuk jól, hogy az Európai Unió eszméjének nem csak a hibák, tévedések, vagy azok a problémák ártanak, amelyeket az élet hoz magával. Hanem az is, hogy ha a politikusok már nem tudnak egy szép szót mondani az EU-ról és annak intézményeiről, Brüsszel pedig szitokszóvá válik. Emellett gyakran csak a saját, hazai céljaikat tartják szem előtt. Nem az unió jobbítása, hanem csupán a hazai választási eredmények, százalékok érdeklik őket, emiatt cinikusan leegyszerűsítenek összetett kérdéseket, vagy túloznak" - kommentálta Kiska a magyar kormányfő kijelentéseit. Az olasz kormányfő, Matteo Renzi bíráló hangvételű megnyilvánulásait viszont a szlovák államfő szerint megértéssel és empátiával kell fogadnunk, tekintettel arra, milyen helyzetben van jelenleg Olaszország.
 
Orbán Viktor a csúcstalálkozó utáni sajtótájékoztatón elmondta: a pénteki pozsonyi EU-csúcs sikertelen volt abból a szempontból, hogy nem sikerült megváltoztatni Brüsszel bevándorláspolitikáját. Kiemelte, hogy továbbra is a korábbi "önsorsrontó és naiv" bevándorláspolitika uralkodik az unióban, most is többet beszéltek a szétosztás gyorsításáról, mint a migránsok megállításáról a schengeni övezet határán. 
 

Ajánló