Sátor-ügy: előzetes letartóztatásban a volt rendőrtiszt

Besztercebánya |

A besztercebánayai Specializált Büntetőbíróság bírója részben megfelelve az ügyész javaslatának előzetes letartóztatásba helyezte Boris D. volt rendőrtisztet, aki együttműködött a Sátor-bűnbandával.

Az ügyész indítványozta két másik vádlott, R. Róbert és Cs. Judit előzetes letartóztatátását is, ők azonban a bíró döntése értelmében szabadlábon védekezhetnek. A döntés nem jogerős, az exrendőr és az ügyész is fellebbeztek.
 
A bírósági határozat indoklása szerint fennáll a veszélye, hogy a volt rendőrtiszt megszökik, vagy befolyásolja a szemtanúkat.
 
Boris D. volt rendőrtiszt a vád szerint részt vett Écsi Béla meggyilkolásában. A Pápay-banda második embereként számon tartott Écsit Sátorék azért akarták eltenni láb alól, hogy ne tudjon tanúvallomást tenni az 1999-es dunaszerdahelyi mészárlás kapcsán indított vizsgálat során. A volt rendőr tudott a tervezett gyilkosságról, s figyelte a Pozsonyban bujkáló férfit, aki a fenyegetések miatt elköltözött Dunaszerdahelyről. Idővel elárulta a Sátor-banda tagjainak Écsi tartózkodási helyét. „A gyilkosság után pedig befolyásolta az ügyben indított nyomozást” – közölte Slivka. Écsit 2003-ban ölték meg, Boris D-t pedig 2005 márciusában menesztette az akkori országos rendőrfőkapitány, Jaroslav Spišiak, mondván: nem tudja irányítani beosztottjait. 
 
Michal Slivka, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője tegnap közölte, hogy a Sátor-ügyben kedden letartóztatott 15 személyt Magyarország és Szlovákia területén 1999 és 2010 között elkövetett gazdasági és erőszakos bűncselekmények elkövetésével gyanúsítják. Fő bevételi forrásuk az illegális cigarettagyártás volt Dióspatonyban; ezzel 2007-ben közel 18 millió koronás kárt okoztak az államnak. Ezen túl további gazdasági bűncselekményekkel és gyilkosságokkal is gyanúsítják a tetteseket. 
A gyanúsítottak 10-től 25 évig terjedő szabadságvesztésre számíthatnak. 

Ajánló