Augusztustól lesz „miniszteri nővér”

Pozsony |

Augusztus elsejétől külön osztály foglalkozik majd a nővérek és az ápolók problémáival az egészségügyi minisztériumban. Az osztályt „miniszteri nővér” vezeti majd, a posztra a tárcavezető Tatiana Hrindovát nevezi ki.

tasr

Az egészségügyi nővérek kamarája (SKSaPA) már régóta követelte, hogy külön osztály foglalkozzon a nővérek és ápolók problémáival. „Ez a három követelésünk egyike volt, amit eljuttattunk a frissen kinevezett miniszternek” – tájékoztatta lapunkat Iveta Lazorová, az SKSaPA elnöke. A kamara bízik benne, hogy a frissen kinevezett „miniszteri nővér” végre tudja majd hajtani azokat a szükséges változásokat, amelyeket a kamara már régóta követel. „Bízunk benne, hogy ezt az osztályt a miniszter nemcsak a látszat kedvéért hozta létre, hanem tényleges hatáskörökkel látja majd el” – mondta Lazorová. Azt várják tőle, hogy a segítségével nagyobb hatásuk lesz a minisztérium politikájának az alakítására.

Lazorová szerint az új minisztériumi osztály vezetőjének a legfontosabb feladata, hogy koordinálja módszertani irányítást és az ápolói kezelések szabályait. „A nővérek szakmai szabályozása 2004 óta semmit sem fejlődött” – jelentette ki Lazorová. Ezt erősítette meg a minisztérium is, amely szerint az új osztály feladata éppen az ápolókra vonatkozó szabályozás szakmai előkészítése lesz. Ebbe beletartozik majd a nővérek, a szülészasszisztensek, az egészségügyi asszisztensek és más egészségügyi szakmák hatásköreinek a meghatározása. Hrindová a minisztérium szerint ehhez megfelelő tapasztalattal rendelkezik.

A „miniszteri nővér” pozíciójának létrehozására már 2000-ben ígéretet tett Tibor Šagát akkori miniszter, de ezt sem ő, és azóta egyetlen utódja sem váltotta valóra.

Ajánló