A jogász válaszol

Hogyan szerezhetünk utazáshoz szükséges papírokat gyereknek?

A fiam Csehországban él a családjával. Ő szlovákiai magyar, de a felesége magyar állampolgár. A gyermekük Csehországban született. A menyem újszülött kisfiukkal szeretne elutazni a családjához Magyarországra, hogy a súlyos beteg, kórházi kezelésre szoruló nagyapa is láthassa még a babát. Az a gond, hogy ilyen rövid idő alatt nem tudják, sikerül-e útlevelet intézni a kisbabának, pedig két államhatáron is áthaladnak. Ráadásul a fiam munkahelyi elfoglaltságai miatt nem tud velük tartani, ezért vonattal utaznak. Hogyan tudnák mielőbb beszerezni az utazáshoz szükséges papírokat?

Illusztrációs felvétel
Képarchívum
Unós polgárok érvényes személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel hagyhatják el egy tagállam területét, illetve léphetnek be más tagállamba (2004/38/EK irányelv 4. és 5. cikkei). Ez a feltétel a kiskorúakra is vonatkozik, tehát olvasónk unokájának is be kell szerezni az úti okmányt.
 
A szükséges személyi okmányok nélkül utazó személyt szabálysértési eljárás keretén belül megbüntethetik. Kisgyerekkel utazók fokozott ellenőrzésre számíthatnak az illetékes tagállambeli hatóságoktól. Gyermekével egyedül utazó szülőnek javasolt magánál tartania a másik szülő írásos beleegyezését a gyermek külföldre vitelébe, nehogy felmerüljön a gyermek jogellenes külföldre vitelének a gyanúja, ami komoly bonyodalmakkal járhat.
 
Külföldön született szlovák állampolgárnak csak azután állítanak ki útlevelet, hogy Szlovákiában is anyakönyveztették. Mivel a külföldi születési anyakönyvi okiratokat csak a pozsonyi székhelyű speciális anyakönyvi hivatal (osobitná matrika) honosíthatja, a nagykövetség közreműködésével ez a folyamat három hónapig is eltarthat. Ezt egy szintén kb. három hónapnyi várakozási idő követi az útlevél kiadásáig.
 
Mivel olvasónk menye magyar állampolgár, feltételezhető, hogy kisfia születéssel megszerezte a magyar állampolgárságot is. Így édesanyja igényelheti számára a magyar útlevelet. Bár korábban Magyarországon is hasonló volt a helyzet a fent említetthez, egy 2015-ös jogszabály-módosítással egyszerűsítették a külföldön született, hatodik életévüket még be nem töltő magyar állampolgárok számára az útlevéligénylés folyamatát. A külföldre utazásról szóló́, 1998. évi XII. törvény végrehajtására kiadott 101/1998 (V. 22.) kormányrendelet 16., 3. és 17. paragrafusának 7. bekezdései szerint ma már a magyar hatóságok elfogadják a külföldön kiadott anyakönyvi okiratot is, ha a szülők mellékelnek egy írásbeli nyilatkozatot a gyermek adatairól és állampolgárságáról. Részletes tájékoztatást a csehországi magyar nagykövetség konzuli osztálya vagy a magyarországi külügyminisztérium konzuli szolgálata nyújthat (konzuliszolgalat.kormany.hu/kapcsolat). A magyar jogszabályok elérhetők online a net.jogtar.hu webhelyen.
 
A tájékoztatás nem minősül jogi tanácsnak.
Veszelei Viktória jogász

Ajánló