Aggasztó a nővérhiány az országban

Pozsony |

Tizenkétezer egészségügyi nővér és szülészasszisztens hiányzik a hazai egészségügyi rendszerből, emiatt osztályokat vonnak össze és zárnak be – állítja a nővérkamara. Az egész-ségügyi minisztérium egyelőre minimális módosításokat tervez.

A Szlovák Nővérek és Szülészasszisztensek Kamarájának (SKSaPA) adatai alapján az utóbbi nyolc év alatt több mint hatezer nővér ment nyugdíjba, helyükre pedig mindössze 2018 kezdő nővér lépett be. Az utóbbi években átlagosan évente mindössze 300 új nővér áll munkába. A kamara szerint a nővérhiány okait elsősorban a rossz munkakörülményekben és az alacsony bérezésben kell keresni. Mindennek pedig a páciens issza meg a levét, mivel az ágazatban dolgozó kevés nővér nem tud minőségi ellátást nyújtani. Az SKSaPA elnöke, Iveta Lazorová szerint a kritikus nővérhiány miatt egyre gyakoribb jelenség a szlovák egészségügyben, hogy osztályokat zárnak be vagy vonnak össze, mert hiányzik a megfelelő képzettségű ápolói személyzet. „Egyelőre kevés kórház vállalja fel nyíltan, hogy akut nővérhiánnyal küzd” – állítja Lazorová. Példaként a fővárosi egyetemi kórházat hozta fel, mely a napokban jelentette be, hogy összevonja a Mickiewicz utcai kórház belgyógyászati osztályait. Lazorovának meggyőződése, hogy országszerte számos kórházban hasonlóan „orvosolják” a szakképzett személyzet hiányát. A kamara jelenleg valamivel több mint 42,5 ezer egészségügyi nővért és szülészasszisztenst tart nyilván, ám közülük is sokan külföldön vállalnak munkát.

Az egészségügyi tárca az egészségügyben dolgozók kompetenciáinak átértékelésével és a jelenlegi továbbképzési kreditrendszer felülvizsgálatával tenné vonzóbbá a szakmát. Béremelést nem ígérnek, fontolgatják viszont az érdem alapján történő jutalmazás bevezetését.

Ajánló