Kaliňák haverja érinthetetlen: A rendőröket arra utasították, hogy engedjék el

Pozsony |

Folytatódik a Bašternák-ügy. A belügyminiszter, Robert Kaliňák közeli ismerőse, Ladislav Bašternák a közúti szabálytalankodást is megúszhatta volna. Az eljáró közúti rendőröket ugyanis arra utasította a felettesük, hogy hagyják futni a luxuskocsival közlekedő vállalkozót. Bašternák ellen egyébként adócsalás miatt folyik eljárás, de ennek ellenére a miniszterelnök, Robert Fico és Kaliňák is tőle bérelnek lakást - írja a DennikN.sk.

Úgy tűnik, a Smerhez közeli vállalkozó, Ladislav Bašternák érinthetetlen, még a rendőrök sem büntethetik meg. Az eset még 2012-ben történt. A vállalkozó  Bugatti Veyron márkájú luxuskocsijával áthaladt a záróvonalon, eközben veszélyeztette a megelőzött és a szemközti irányban közlekedő járművet is. Ezt szúrta ki az egyik közúti rendőrjárőr, és a luxuskocsi nyomába eredtek.

Amikor a rendőrök a kocsihoz léptek, látták, hogy az ismert vállalkozó, Ladislav Bašternák ül benne, és nincs bekötve a biztonsági öve. A járőrök arra kérték, adja át iratait és állítsa le a motort. Bašternák azonban bekapcsolva hagyta a motort, arra hivatkozott, hogy ha kikapcsolja, nagyon felmelegszik az utastér.

Bašternák az újabb felszólításra sem kapcsolta ki a jármú motorját, inkább kiszállt, és arrogáns kérdéseket intézett a rendőrökhöz, akik ezután alkoholszondás tesztet is végeztettek vele. A rendőrök 150 eurós büntetést szabtak ki rá, amit Bašternák nem volt hajlandó a helyszínen kifizetni.

Bašternák a telefonos segítséget kérte

A vállalkozó mindeközben telefonon beszélt valakivel. Megkérdezte az eljáró rendőrök nevét, és hogy melyik alakulatnál szolgálnak. Ezeket az adatokat, valamint a járőrautó rendszámát bediktálta a telefonban. Bašternák a telefonba azt is kérte, hogy "intézzék már el" az ügyet.

Nemsokára az egyik rendőrnek csörgött a mobiltelefonja. Pozsony Újváros III. nyugati körzetének rendőrkapitány-helyettese, Vladimír Filip Saglena volt a vonal végén. A helyettes elmondta, hogy őt pedig a megyei rendőrkapitányságról keresték, és azt az utasítást adták neki, hogy "hagyjátok békén, ez a mi emberünk".

A helyszínen intézkedő rendőrök azonban a törvényeknek megfelelően akartak eljárni, ezért felhívták az egységük igazgatóját, Juraj Pacigot, aki arra utasította őket, tartsák be a jogszabályokat. Közben Bašternák meggondolta magát, és mégis kifizette a helyszíni bírságot.

Miután a két rendőr visszatért az őrsre,  Filip Saglena ordítozott velük, és azt állította, hogy több telefonhívást is kapott magas rangú rendőrtisztektől az ügy miatt. Később az ügy kapcsán belső vizsgálatot indítottak Saglena ellen, aki ma már nem szolgál a rendőrség kötelékében. Az ügy kapcsán több magas rangú rendőr után is vizsgálat indult, a két közúti rendőrt azonban soha nem hallgatták ki a vizsgálat során.

Robert Kaliňák belügyminiszter egyelőre nem akart nyilatkozni az ügyben. Azt mondta, hogy a parlament keddi ülése után fog az esetről beszélni. Ezen az ülésen tárgyalják az ellene beadott bizalmatlansági indítványt is. 

Ajánló