Fico: a szlovák EU-elnökség mindent elkövet a migránsválság megoldása érdekében

Brüsszel |

A szlovák európai uniós (EU-) elnökség mindent meg fog tenni azért, hogy az uniós tagállamok egyezségre jussanak az Európai Bizottság (EB) által a menekültválság megoldására tett javaslatnak azon pontjaiban, amelyben ez lehetséges - jelentette ki Robert Fico szlovák kormányfő szerdán Brüsszelben.

SITA-felvétel
Fico az után beszélt újságíróknak, hogy ő és kormánya Jean-Claude Junckerrel, az EB elnökével egyeztetett arról, hogy július 1-jén Szlovákia veszi át a tagállami kormányokat tömörítő tanács soros elnökségét.
     
Szlovákia a többi visegrádi országhoz hasonlóan elutasítja a menedékkérők kötelező kvóták szerinti elosztását. Fico a brüsszeli sajtótájékoztatón leszögezte, hogy országa kitart emellett.
    
A szlovák miniszterelnök szerint néhány pontban nagyon nehéz lesz kompromisszumra jutni, az Európai Bizottság javaslatának jelentős része azonban pozitív és elfogadható.
    
"Ki emelne szót az ellen, hogy 2016 novemberére ismét teljesen működőképessé váljon a schengeni övezet? Ki ellenkezne az európai határőrség és parti őrség felállításával?" - tette fel a kérdést Fico. Ugyancsak támogatta az EU-török megállapodás végrehajtását.
    
A szlovák kormányfő mindenesetre leszögezte: országa igazságos, pártatlan közvetítőként fog fellépni a menekültkérdésről szóló vitákban.
    
A küszöbön álló, brit EU-tagságról szóló referendumról Fico úgy nyilatkozott, bízik abban, hogy az Egyesült Királyság az európai közösség tagja marad. 
    
Az EU és Lengyelország közötti vitára kitérve a szlovák kormányfő azt mondta, más tagállamok belügyeit illetően a be nem avatkozás elvét követi.
    
Juncker hangsúlyozta, jó viszonyt ápol Ficóval, akit arra kért, hogy "legyen a következő hat hónapban az EU nagyon Európa-barát vezetője". Hozzátette, hogy Fico erre ígéretet is tett.
    
Robert Fico elmondta azt is, hogy sem az Európai Unió intézményeit, sem más EU-tagállamokat nem fog szlovák belpolitikával terhelni a szlovák EU-elnökség idején.
 

Ajánló