Ruszofil a szlovák lakosság

Pozsony |

A V4-ek közül csak nálunk bíznak jobban Oroszországban, mint az Egyesült Államokban 

A visegrádi országok közül Szlovákia lakossága bízik leginkább Oroszországban, többen, mint ahányan az USA-ban. Ugyanakkor Magyarország lakossága jobban bízik Szlovákiában, mint fordítva. 

Az ország lakosságának 31%-a bízik Oroszországban, ugyanennyien hisznek Putyin államfő országának, derül ki a V4-ek, vagyis Szlovákia, Magyarország, Csehország és Lengyelország lakossága körében végzett felmérésből. A nemzetközi kutatás szerint – amelyet Szlovákiában a Focus ügynökség adatfelvétele alapján az IVO társadalomkutató intézet készített – Szlovákiában a legerősebb a bizalom a keleti nagyhatalom iránt: Lengyelországban mindössze 9%-os, Magyarországon 16%, Csehországban pedig 17%. 

„A szlovák lakosság bizalmát erősítheti a Štúr-mozgalom ruszofil üzenete, és Szlovákia tapasztalata a Szovjetunióval közvetlenül a II. világháború után – magyarázta az eredményt Oľga Gyárfášová, az IVO munkatársa. – Oroszország megítélése kedvezőbb a negatív történelmi tapasztalatok, például a prágai tavasz erőszakos elfojtása és az ország 20 éves megszállása ellenére is.” Gyárfášová szerint azonban az Oroszország iránti bizalom nem azonos a Putyin iránti bizalommal. „Más tanulmányok alapján megállapíthatjuk, hogy a szlovák társadalomban nem jelentős a támogatottsága a putyini Oroszország politikájának” – áll az IVO tanulmányában. 
 

Az USA iránti bizalom a négy ország közül egyedül Szlovákiában alacsonyabb – 27% – az Oroszország iránti bizalomnál. A bizalmatlanság is jóval erősebb a tengerentúli partnerünkkel szemben: az emberek 45 százaléka nem bízik NATO-partnerünkben. Ebben is kilógunk a V4-ek közül, a lengyeleknek például 50, a cseheknek 41, a magyaroknak 33%-a bízik az USA-ban, a bizalmatlanok aránya mindenhol alacsonyabb. 

A V4-es tagországok közül a legjobban Csehországban bízunk: Szlovákia lakosságágának 78%-a hisz az egykori társnemzetnek. Ez fordítva is érvényes: a csehek 79%-a bízik Szlovákiában. Szlovákia 37%-a nem bízik viszont Magyarországban, a bizalmi index csak 30%-os, vagyis ha leszámítjuk a magyar kisebbséget, akkor még az USA-nál is rosszabb a Magyarországról kialakult kép a szlovákokkörében. A két ország közti bizalom magyarországi részről jobb: 40%-os a bizalmi index, és csak 17%os a bizalmatlanság. Ám a helyzet mindkét országban javult: 2011-ben a magyar lakosságnak csak a 16%-a bízott Szlovákiában, míg a szlovákok Magyarország iránti bizalma 26%-os volt. „Ez részben annak köszönhető, hogy a viszonyt nem rontja a támadó politikai retorika – állítja a tanulmány. – Hozzájárult a viszony javulásához az is, hogy a Smer és a Fidesz korrekt és konfliktusmentes, pragmatikus kapcsolatokat épített ki.”

Ajánló