Glváč: egyfordulós megyefőnök-választás jöhet

Pozsony |

Lehet, hogy a következő megyei választások már egyfordulósak lesznek, vetette fel Martin Glváč. A parlament smeres alelnöke emlékeztetett, az elnökválasztás mellett csak a megyefőnök-választás kétfordulós. 

Martin Glváč
TASR-felvétel
„Nem látok különbséget, ha nagyvárosok polgármestereit meg tudjuk választani egyfordulós választások során, miért kellene megyefőnököt két fordulóban választani. Az egyfordulós választásnak gazdasági előnye is lenne. A második forduló elhagyásával, ha megyénként egymillió eurót spórolunk meg, nyolc megye esetében az már nyolcmilliós megtakarítás” – mondta.
 
Szlovákiában jövőre lesznek megyei választások. Glváčék megvizsgálják annak lehetőségét, meg lehet-e hosszabbítani az új megyefőnökök mandátumát egyszeri alkalommal öt évre, hogy aztán a következő megyei választás az önkormányzati választásokkal essen azonos időpontra. Ettől az intézkedéstől azt remélik, növekszik a részvétel a megyei választásokon.
 
Glváč elmondta, a Smer számára prioritást jelentenek a megyei választások, különösen Besztercebánya megyében, ahol szeretnék legyőzni Marián Kotlebát, akár ellenzéki jelölt támogatásával is. 

Ajánló