Egyre kevésbé szimpatikus az EU és a NATO

Pozsony |

Szlovákiára nem jellemző a kifejezett nyugati irányultság, de az oroszországi orientáció sem - derül ki a Focus ügynökség aktuális felmérésből, melyet a Szlovák Atlanti Bizottság és a  Közép-európai Politikai Intézet (CEPI) megrendeléséből végeztek január 31. és február 7. között 1000 válaszadó megkérdezésével. 

Illusztrációs felvétel
Képarchívum
A megkérdezettek 23,1 százaléka szeretné, hogy Szlovákia inkább a Nyugat része legyen, 12,3 százaléknyian pedig inkább Kelet felé húznak. A válaszadók 51,8 százaléka Szlovákiának egyfajta "köztes" szerepet képzel el, 12,8 százaléknyian nem tudtak dönteni. 
 
A 18–24 éves fiatalok 40 százaléka teszi le a voksát Szlovákia nyugati irányultsága mellett, ez az arány a legidősebb generációnál csupán 11 százalék. 
 
A felmérésből az is kiderült, hogy Szlovákia EU-tagságát már csak a megkérdezettek 52 százaléka támogatja; ez az arány 2010-ben még 68 százalék volt. A Visegrádi Együttműködés ellenben nagy népszerűségnek örvend, a felmérésben résztvevők 63 százaléka támogatta. A NATO-tagságot a válaszadók csupán 30 %-a értékelte pozitívan. Ennek ellenére a felmérésben résztvevők 54 százaléka szerint Szlovákiának segítséget kellene nyújtania, ha megtámadnák egy szövetségesét. Ugyanennyien gondolják úgy, hogy a NATO-tagság fontos a biztonságunk szempontjából. A szövetségi infrastruktúra kiépítését az ország területén ugyanakkor csak a megkérdezettek 36 százaléka támogatta.  
 
A pártállást tekintve a leginkább nyugati orientáltságúak az SaS valasztói (42 %), majd következik az OĽaNO (37%), a Híd és a Sieť (35-35 %). A NATO-tagságot leginkább a Sieť (45%), a Híd (40%) és az SaS (36%) választói támogatják. Kifejezetten NATO-ellenes a Kotleba-féle Mi Szlovákiánk Néppárt választóinak zöme (66 %). A többi párt szimpatizánsai semleges álláspontot foglalnak el, szerintük Szlovákia NATO-tagsága se nem jó, se nem rossz.
 
A felmérés keretében arra is rákérdeztek, Szlovákiának mely országokkal kellene szorosabb kapcsolatokat fenntartania. A válaszadók zöme - 67 százaléknyian - Csehországot jelölte meg, majd következett Ausztria (37,2%), Lengyelország (35%), Magyarország (31,9%) és Németország (31,6%). 
 
A szlovák társadalomban a határozatlanság és a semleges álláspont dominál a geopolitikai orientáció tekintetében - értékelte a felmérés eredményeit a CEPI igazgatója, Milan Nič. Szerinte ez annak tudható be, hogy a politikai elit nem ad világos támpontokat a külpolitikai orientáltságra vonatkozóan. (SITA, TASR)
 

Ajánló