A „smeres vadászoknak” adott igazat az Alkotmánybíróság

Kassa |
Nem alkotmányellenes a kötelező vadászkamarai tagság – döntött mai, nyilvános ülésén az Alkotmánybíróság. A döntésnek a Szlovák Vadászkamara tagjai örülnek, a törvény megtámadását kezdeményező vadászok nem annyira.
 
Oszt' kamarai tagság van-e?
TASR illusztrációs felvétel
A vadászkamara elnöke Tibor Lebocký, aki az előző ciklusban a Smer parlamenti képviselője volt. Most a lista 91. helyén volt, 1177 preferenciaszavazatot kapott, ha az összes kormánytagot a Smer adná, akkor sem jutna be pótképviselőként. 
 
A vadászati törvényt Robert Fico első kormánya idején módosították, 2009-ben, Ekkor került bele, hogy vadászjegyeket kiadni és meghosszabbítani egyedül a Szlovák Vadászkamarának van joga. A törvénymódosítást 2014-ben 47 ellenzéki képviselő megtámadta. Jogi véleményük szerint, mivel kötelező tagságot ír elő, akadályozza az Alkotmányban szavatolt gyülekezéshez való jogot, mivel annak gyakorlását egy önkormányzati szervben való kötelező tagsághoz köti. A képviselők azt kérték, töröljék el a kötelező tagságot a kamarában. Az Alkotmánybíróság azonban úgy találta, a smeres szabályozás ne ütközik az alaptörvénybe. 
 
Miroslav Kadúk, a beterjesztők képviselője azt mondta, meglepte az ítélet, de megvárja az írásbeli indoklást, ezt követően dönti el, hogy az Európai Emberjogi Bírósághoz fordul-e. 
 
„A kötelező kamarai tagság értelmetlen, például az erdésznek sem kell kötelezően kamarai tagnak lenni, holott az egy foglalkozás, a vadászat pedig csak egy hobbi” – értékelte az ítéletet Ján Mičovský, az egyik elégedetlen vadász. 
 

Ajánló