De kicsoda Kotleba?

A választásokon meglepetést okozott a szélsőjobboldal Mi Szlovákiánk Néppárt (Ľudová strana Naše Slovensko) 8,1 százalékos eredménye. De ki is valójában a szélsőségesek vezére?

Marián Kotleba 1977-ben született, informatikatanári végzettséggel rendelkezik. Már ifjúkorában a szélsőséges ideológia rabjává vált. Egy besztercebányai középiskolában informatikát tanított, ám összetűzésbe került a szülőkkel, mert veszélyes nézeteit a diákokkal is megosztotta. Bár nem működhetett tovább oktatóként, a tanintézmény igazgatója nem is bocsátotta el: rendszergazdává tette meg. Kotleba mindig is közel állt a Szlovák Testvériség nevű neonáci szervezethez.

Az ultranacionalista, neonáci, s a Hlinka Gárdát éltető Szlovák Testvériség (Slovenská pospolitosť) 1995-ben alakult meg. Kezdetben polgári társulásként működött, majd a későbbiekben párttá alakult. Nem volt esélye a parlamentbe kerülni, mert a szélsőjobb akkori képviselője, s parlamenti megjelenítője a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) volt, de nem álltak távol a szélsőséges, magyarellenes megnyilvánulások Vladimír Mečiar akkori kormányfőtől sem.

Kotleba 2003-ban került a Szlovák Testvériség élére. Roppant aktívnak bizonyult, már legalábbis ami a romaellenes menetek szervezését illeti. Rendre romák lakta településeken ott vonult fel néhány tucat szélsőjobboldali hívével. Verekedéseket, erőszakos cselekmények sorát provokálták ki.

Kotleba egykori mozgalmának egyik példaképe a második világháború idején működő szlovák hitleri bábállam és egykori vezére, Jozef Tiso volt. Célként tűzték ki a „tiszta szlovák nemzetállam” megteremtését, ami a romák és a magyarok kiutasítására utal. A mozgalom ki akart lépni a NATO-ból és szoros együttműködést akart a többi szláv állammal. A szélsőjobboldaliak a Hlinka Gárda egyenruháit viselték felvonulásaik alkalmával. Úgy vélték, a parlamentáris demokrácia csak hátramozdítja Szlovákiát, mert túl sok jogot biztosítanak a „cigány parazitáknak”, a „magyar sovinisztáknak”, és a „cionista lobbinak”. A mozgalom elnökét vezetőnek, helyettesét a vezető szárnysegédjének nevezték.

A Legfelsőbb Bíróság alkotmányba ütközőnek tartotta a Szlovák Testvériség működését, ezért elrendelte feloszlatását. A szervezet azonban polgári társulásként tovább működött. Az alaptörvény felett őrködő taláros testület ennek feloszlatására is kísérletet tett, ezt azonban már nem tudta elérni.

Kotleba 2007-ig irányította a neonáci mozgalmat. Időközben a Szlovák Nemzeti Pártnál is szerencsét próbált, itt azonban nem termett neki babér. Ezt követően vállalkozásba fogott. Besztercebányán megalapította a „KKK – Anglická Móda” nevű divatüzletét. A neonácik által kedvelt márkákat, ruhákat forgalmazta. Az üzlet elérhetősége ma is megtalálható az interneten. A KKK egyébként az amerikai fajgyűlölő Ku-Klux-Klan nevű szervezet rövidítése is egyben.

Politikai ambícióinak kiteljesítésére jó alkalmat nyitott a 2009-es szlovák megyei választás. A nagy alkalomra várva új pártot is alapított Mi Szlovákiánkért Néppárt néven. Marián Kotleba a megyeelnöki posztot célozta meg. Szórólapján azt ígérte, véget vet „a nem csak cigány paraziták igazságtalan előnyben részesítésének”. Az illetékes ügyész nemzet- és fajgyalázás miatt eljárást indított ellene, de a vádat a Besztercebányai Járásbíróság nem minősítette kellőképpen indokoltnak.

Bár pártja főleg az alacsony képzettségű vidéki lakosságot célozta meg, nem éppen kellemes meglepetésre sokan szavaztak rá a tehetősebb városi lakosság köréből is. Bár a második fordulóba nem került be, 13 629-en szavaztak rá, ami tíz százalékos eredménynek felelt meg.

Szintén 2009-ben Kotleba a második világháború alatti nácibarát szlovák állam létrejöttének 70. évfordulója alkalmából tartott beszédében a náci szlovák bábállamot uraló Hlinka-féle Szlovák Néppárt félkatonai szervezetének, a Hlinka Gárdának az ismert köszönését idézte. Az incidenst követően a rendőrség őrizetbe vette. Szélsőséges mozgalmak népszerűsítése miatt indult ellene eljárás, amelyet azonban az illetékes ügyészség megszüntetett.

Kotleba rendre „cigány parazitákról” beszélt, őket tette felelőssé a kelet-szlovákiai bűncselekményekért. A veszélyes kijelentések révén egyre többen támogatták, sokaknak tetszett „szókimondása”.

Kotleba végül a 2013-as megyei választásokon könyvelhette el első nagy sikerét: Besztercebánya megye elnökévé választották. Előretörésében komoly szerepet játszhatott egy politikai szempontból első látásra jelentéktelennek tűnő momentum: 2012 márciusában felgyulladt Krasznahorka vára, amit két roma gyerek okozott, mert nem oltották el a cigarettájukat. A pártvezető Krasznahorkát valóságos főhadiszállásává változtatta különösen azután, hogy 2012 áprilisának végén egy magyar tulajdonostól telket vásárolt a településen. Több helyi telektulajdonossal megalapította a „Kitakarítani és használni” mozgalmat.

A „takarítás” arra vonatkozik, hogy a településen építési engedély nélkül romatelepet hoztak létre. Ezt akarta ledózerolni Kotleba, aki egy ízben úgy fogalmazott a teleppel kapcsolatban: „azt tapasztaltuk, hogy ott sok hulladék található, valamint számomra ismeretlen emberek, valószínűleg illegális területfoglalók, házszám nélküli kunyhókban”.

2012. szeptember 29-én híveivel felvonult Krasznahorkán, őrizetbe vették, de röviddel később elengedték. A felvonulások és az erőszak provokálása azt a célt szolgálta, hogy minél nagyobb felületre tegyen szert a lapokban. Egyre többen ismerték meg az országban ideológiáját. Pártja felemelkedésében emellett két tényező is fontos szerepet játszott. Részben az, hogy a Szlovák Nemzeti Párt kiszorult a parlamentből, részben pedig az, hogy a szimpatizánsok roppant aktív tevékenységet fejtettek ki a különféle közösségi oldalakon, blogokon.

Az előző parlamenti választáson az ĽSNS jelentéktelen tényező volt, alig szerzett többet egy százaléknál.

2015-ben aztán a romák, melegek elleni uszító szövegeket a menekültekkel szemben megfogalmazott retorika váltotta fel. Kotleba több tüntetést szervezett "Európa iszlamizációja ellen" ahol gyakorlatilag idegengyűlöletet szított.

A Kotleba vezette Mi Szlovákiánk Néppárt szimpatizánsai 2015 szeptemberében Bősön tüntettek, ahová megérkeztek az első menedékkérők az ausztriai menekülttáborból. A szlovák szélsőségesekhez csatlakoztak a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom és a Priama demokrácia képviselői is.

Kotleba megyefőnöksége sem mentes a visszásságoktól. Besztercebánya első embere arrogáns módon akadályozza a neki nem tetsző intézmények működését. Korábban két színház megnyert pályázatának próbált keresztbe tenni, legutóbb pedig egy nagy tradíciókkal rendelkező gimnázium életét keserítette meg.
 

(nepszava.hu, ujszo.com)

Ajánló