Tízből heten a nővérek mellett

Pozsony |

Az 1702 fős mintán végzett online felmérés azt mutatja, hogy a megkérdezettek 73,6 százaléka tartja jogosnak a nővérek követelését, és több mint kétharmaduk – 68,2% – egyetért az érdekérvényesítés formájával, vagyis a tömeges felmondásokkal is.

„Az utóbbi hónapokban két jelentős társadalmi csoport küzd a munkafeltételeik és anyagi körülményeik javításáért: az egészségügyi dolgozók, pontosabban a nővérek és a pedagógusok. Míg a nővérek esetében jelentős a társadalmi támogatottság, a pedagógusokról már nem mondható el ugyanez” – állítja Ján Mútala, a szervezet igazgatója. Szerinte a nővérek azért vannak kedvezőbb helyzetben, mert a kórházakban az emberek élete foroghat kockán.

Ezt igazolja az is, hogy a megkérdezettek 67,4 százaléka úgy érzi, veszélyben érzi magát a tömeges felmondások miatt. A páciensek látják azt is, hogy a nővérek munkakörülményei valóban roszszak, 61,2 százalékuk szerint színvonal alattiak. „A páciensek járnak kórházba, látják, hogy milyen ott a helyzet, milyen körülmények között végzik a nővérek a munkájukat – magyarázza Mútala. – Látják a túlterheltséget, és igen, az ingerültséget is, amit a rendszer hatására kialakult munkakörülmények okoznak.” Iveta Lazorová, a nővérkamara elnöke szerint alapos tanulmányok igazolják, hogy a képzett nővérek hiánya közvetlen összefüggésben van a kórházak elhalálozási mutatóival. Szerinte Szlovákiában már ma is több ezer nővér hiányzik a kórházakból.

(lpj)

Ajánló