Polis: nyolc százalékon az SNS

A Híd 7,7 százalékot érne el, az MKP 4,4-et a Polis Slovakia legújabb mérése szerint. Az előbbi a parlamentbe jutna, az utóbbi a parlamenten kívül maradna. A Smer egyedül alakíthatna kormányt. 

(Somogyi Tibor illusztrációs felvétele)
A mandátumok megoszlása a felmérés alapján
Smer-SD - 78
Sieť - 25
SNS - 16
Híd - 16
KDH - 15
Az október 12-e és 18-a közt végzett közvélemény-kutatás során 1420 felnőtt véleményét kérte ki a Polis ügynökség. A válaszadók 38,5 százaléka Robert Fico pártjára, a kormányzó Smer-SD-re voksolna - többen, mint egy hónappal korábban, amikor 37,2 volt az arány. 
 
Második a Radoslav Procházka vezette Sieť 12,4 százalékkal. 
 
Hat év után ismét parlamenti tényezővé válhat a Szlovák Nemzeti Párt (SNS), hiszen az utóbbi felmérések befutóként könyvelik el. Most nyolc százalékot érne el Andrej Danko pártja. A Híd 7,7 százalékkal jutna be, a Magyar Közösség Pártja (MKP) 4,4 százalékkal a törvényhozáson kívül rekedne. 
 
A KDH támogatottsága a Polis-mérés szerint 7,6 százalék. 
 
Az OĽaNO-NOVA koalíció ugyan 6,8 százalékot tudhat magáénak, de koalícióként legalább 7 százalékot kell elérnie, így parlamenten kívül maradna, ugyanúgy ahogy az SaS, amely 4,7%-ot érne el.
 
A megkérdezettek 57 százaléka járulna az urnákhoz. Az emberek majdnem egynegyede bizonytalan a részvételét illetően, további 19 százalék pedig biztosan nem voksolna. 
 
 
 
 

Ajánló