2. pillér: túlteljesítették Fico tervét

Pozsony |

Minden eddiginél többen, közel 160 ezren léptek ki három hónap alatt a második nyugdíjpillérből. A kormány elégedett, a Szociális Biztosító több mint 541 millió euróval lesz „gazdagabb”. Az ellenzék szerint azonban ez inkább rontja az állami pillér kilátásait. 

Ján Richter szociális ügyi miniszter, és Robert Fico kormányfő
TASR-felvétel
Sikeresnek tartja Ján Richter szociális ügyi miniszter a második nyugdíjpillér 4. megnyitását, március 15. és június 15. között 158 310 pénztártag tért vissza az egypilléres rendszerbe. Ez csaknem a duplája annak, amit a pénzügyminisztérium feltételezett, a Pénzpolitikai Intézet (IFP) becslései 85 ezer kilépőről szóltak. 
 
„Elégedett vagyok, a második pillér megnyitása teljesítette a célját” – jelentette ki Richter. A vártnál nagyobb a Szociális Biztosító egyszeri bevétele. Az IFP egy hete még 107 ezer pénztártaggal számolva 411 millió euróra számított, Richter tegnapi bejelentése szerint viszont a visszatérő pénztártagok 541,695 millió eurót „hoznak” magukkal. Ez az egyszeri összeg elsősorban az állami költségvetés szempontjából kedvező, hiszen ennyivel kisebb summával kell dotálnia a különben veszteséges intézményt. 
 
Nem dolgoztak 
A kilépő pénztártagok egyharmadának, mintegy 50 ezer embernek a kilépés idején nem volt munkája vagy a kivetési alapja nulla volt, azaz nem fizetett semmilyen járulékot. „Mintegy 137 ezer embernek alacsonyabb volt a kivetési alapja, vagyis a fizetése az országos átlagbérnél – sorolta az adatokat a miniszter. – A 40 éven felüliek száma 95 790, a 45 éven felülieké 68 ezer.” 
 
A szaktárca és a Szociális Biztosító kitartóan azt sulykolta a megnyitást követő kampányában, hogy az átlagbér alatti fizetéssel rendelkező, és a 40 feletti korosztálynak már nem éri meg a kétpilléres rendszer, a 45 éven felülieknek pedig nyomatékosan ajánlották a visszatérést. A fiatalabb korosztály körében jóval alacsonyabb volt a visszatérők száma, a 35 év alatti korosztályból mintegy 20 ezren, a 25 év alattiakból pedig csak 3700-an léptek ki a második pillérből.
 
Közel 20 ezer belépő 
A rendszer „nyitva tartása” alatt 19 288 ember kötött szerződést valamelyik nyugdíjpénztárral, ezek többsége, közel 18 ezer ember 40 évesnél fiatalabb. Pénztártag lett azonban mintegy 4300 olyan biztosított is, akinek a kivetési alapja nulla. „Ezt nem teljesen értem, de ez a szlovák valóság” – mondta Richter. 
 
„Ne örüljön a kormány”
Az ellenzék szerint a kormány magának ás vermet a pénztártagok visszacsábításával, mert a jövőben nőnek majd a Szociális Biztosító költségei. „A visszatérők nem sokat javítanak a Szociális Biztosító pénzügyi kondícióján, azért sem, mert általában az alacsonyabb fizetési kategóriába tartoznak – mondta Jozef Mihál (SaS) parlamenti képviselő a TASR-nek. 
 
Idén a biztosító 450 millió euró külső dotációra szorul, és hasonló összeget használ fel a nyugdíjak kifizetésére a többi, plusz szaldós alapjából, például a táppénzalapból vagy a munkanélküli biztosítás alapjából. A mostani egyszeri befizetés nem kompenzálja azt sem, hogy a jövőben a visszatérőknek a teljes nyugdíját a Szociális Biztosítónak kell állnia. 

Ajánló