Nincs ellenükre: negatív kampány a fővárosban

Pozsony |

Bár a politikai elemzők rendre elmondják, hogy az ellenkampány visszaüthet, újra és újra akadnak olyan jelöltek, akik azzal próbálnak szavazatokat szerezni, hogy egymást támadják.

Képarchívum
Az idei önkormányzati választások előtt a fővárosban szaporodtak el az olyan politikai hirdetések, amelyekben a jelölt részben ellenfeleiről üzen valamit a választóknak. Pozsony-Óváros egyik polgármesterjelöltje, Grendel Gábor „Szebb Óvárost, vagy szebb polgármestert?” feliratú plakátokat helyezett el a belvárosban. A célzás egyértelmű: Tatiana Rosová jelenlegi polgármester „érdemeire” kíván rámutatni. Szokatlan módját választotta a szavazatszerzésnek Kristián Straka. Ő szintén az Óváros polgármestere lenne, egyik fő üzenetében pedig Ján Figeľ KDH-elnököt is előveszi. „Miattam még Figeľ is visszaadta a lakását” – üzeni a választóknak Straka, emlékeztetve, hogy Andrej Ďurkovský, a KDH volt pozsonyi főpolgármestere a 90-es évek végén drága önkormányzati lakást juttatott Figeľnek, amit a KDH elnöke az ügy kitudódása (és hosszas tépelődés) után egy jótékonysági szervezetnek ajándékozott.
 
A főpolgármester-jelölteknél sem kell nagyítóval keresni az ellenkampányt: az SDKÚ jelöltjeként kezdő, majd a pártot otthagyó, végül a Sieť támogatásáról is lemaradó Ivo Nesrovnal a legfüggetlenebb főpolgármester-jelöltként aposztrofálja magát. Óriásplakátjain két fő ellenfelével, Milan Ftáčnikkal és Milan Kňažkóval is foglalkozik. „Milanék 25 évig nem adták meg, én majd megadom” – szól a rejtélyes üzenet, amely vélhetően a „levitézlett” politikusok hátrányaira próbál rámutatni. Ftáčnik és Kňažko már a 90-es évek elejétől jelen van a nagypolitikában. Hogy Nesrovnal konkrétan mit szeretne megadni, az nem derül ki.
 
Mivel Pozsony hagyományosan a jobboldal bástyája volt, 4 éve az ellenkampány nem kímélte Ftáčnikot sem, aki ugyan függetlenként, de a Smer támogatásával indult, és lett főpolgármester. Színes röplapok jelentek meg, amelyeken Ftáčnikot Robert Fico Smer-elnök marionettbábuként mozgatja. Idén egyelőre ilyesmi nem bukkant fel a plakátokon. 

Ajánló