Terjedő oltásellenesség

Pozsony |

Divat lett Nyugaton és egyre inkább Szlovákiában is terjed a kötelező oltások elutasítása. Holott máig sem sikerült teljesen kiirtani a 20. század elején még súlyos járványokat okozó, de a védőoltásoknak köszönhetően visszaszorított betegségeket. Nyugat-Európában sem ritkák a több tízezer megbetegedést okozó kanyarójárványok, Szlovákiában a szamárköhögés a leggyakoribb.

TASR illusztrációs felvétel
2012 első félévében 6 halálos áldozatot követelt Angliában a szamárköhögés, a járványban közel 2500-an betegedtek meg. Néhány szakember az oltások elutasításával hozza összefüggésbe a betegségek felbukkanását. Tavaly Magyarországon is észlelték a szamárköhögést egy Budapest környéki iskolában.
 
A gyermekoltással megelőzhető betegségek közül nálunk is a szamárköhögés a leggyakoribb, a Közegészségügyi Hivatal adatai szerint tavaly 907 megbetegedést jelentettek az orvosok. „Az esetek többségét Pozsony megyéből jelentették, 565 megbetegedést regisztráltak” – tájékoztatta lapunkat Lenka Skalická, a hivatal szóvivője. Szlovákiában 10 betegség, köztük a szamárköhögés, a rózsahimlő, a kanyaró, a gyermekbénulás ellen kötelező a gyermekkori védőoltás, azokra a szülőkre, akik ezt elutasítják, a hivatal 331 eurós bírságot is kiszabhat.
 
A gyermekorvosok tapasztalatai szerint egyre több az olyan szülő, aki nem engedi beadni gyermekének a kötelező védőoltásokat. „Tapasztalataim szerint 5–10 százalék közé tehető azok száma, akik elutasítják a védőoltást” – mondta lapunknak Karácsony Gyula dunaszerdahelyi gyerekorvos. A szülők leggyakrabban az interneten megjelent információkra, a káros mellékhatásoktól tartva utasítják el az oltást. Tudományos kutatások azonban nem igazolták, hogy a vakcinák összetevőinek hatására bármilyen súlyos betegség kialakulhat a gyerekeknél.
 
Tavaly 938 gyermek szülei utasították el valamennyi védőoltás beadását gyermeküknek, további 500-an az emlékeztető oltást nem engedték elvégezni, tájékoztatta lapunkat a Közegészségügyi Hivatal. Részletek szerdai nyomtatott kiadásunkban. 

Ajánló