Klausparovič érdemrend

Ivan Gašparovič és Václav Klaus ma Brünnben kölcsönösen kitünteti egymást, a fehér kettős kereszt ki lesz cserélve a cseh fehér oroszlánra. Nagyon egyszerű oka van ennek a kölcsönös hajbókolásnak: más nem adományozna állami kitüntetést egyikőjüknek sem, így kénytelenek egymást megörvendeztetni vele.

Amellett, hogy külsőre is egyre jobban hasonlítanak egymásra, az utóbbi időben ténykedésük is egyforma volt az elnöki székben. Ezért most mindkettőjüket azzal gyanúsítják, hogy megszegték országuk Alkotmányát.

A szlovák Alkotmány szerint az elnök feladata az alkotmányos intézmények működésének biztosítása. Azt semmiképp sem lehet ennek tekinteni, hogy már 25 hónapja nincs főügyésze az országnak. Ebből 19 hónapja pedig azért nincs, mert Gašparovič nem tett eleget alkotmányos kötelezettségeinek.
 
2011 júliusától folyamatosan azt hangoztatta, majd akkor dönt Jozef Čentéš kinevezéséről, ha az „Alkotmánybíróság döntést hoz a főügyészválasztással kapcsolatban született összes beadvány, tehát Čentéš úr beadványa ügyében is”. Másfél éven át hajtogatta ezt, mint valami mantrát, majd 2013 januárjában hirtelen döntést hozott, mégpedig anélkül, hogy az Alkotmánybíróság határozott volna Čentéš beadványáról. Ha Gašparovič 2013 januárjában döntést hozhatott az Alkotmánybíróság határozata nélkül, akkor ezt megtehette volna már 2011 júniusában is. Tétlenségét pedig csakis úgy lehet értékelni, hogy szándékosan nem tett eleget a köztársasági elnök alkotmányos kötelezettségeinek. Ugyanez elmondható Klausról is.
 
A cseh Alkotmánybíróság évekkel ezelőtt kimondta, hogy ha a cseh törvényhozás mindkét háza ratifikál egy nemzetközi szerződést, akkor azt a cseh elnöknek is „késlekedés nélkül” jóvá kell hagynia. Ennek ellenére a cseh államfő 2012 tavasza óta nem ratifikálta a Lisszaboni Szerződés kiegészítését. Klaus és Gašparovič is szándékosan nem tett eleget alkotmányos kötelezettségének, megsértette az Alkotmányt és megszegte elnöki esküjét is.
Mindezért valóban csak egymást tüntethetik ki, hogy még egyszer, utoljára, kölcsönösen szégyent hozzanak magukra és egymásra.
A szerző a Trend hetilap belpolitikai kommentátora

Ajánló