„Az utolsó negyedévben állítunk jelöltet”

Pozsony |

Robert Fico szerint közismert személyt indítanak a jövőre esedékes államfőválasztáson, s csak az év végén nevezik meg. Közkeletű spekulációk szerint ez maga Fico lesz, mivel ilyen rövid kampányt csak ő enged meg magának – a választásra 2014 áprilisában vagy májusában kerül sor. Martin Slosiarik, a Focus közvélemény-kutató ügynökség vezetője nem feltétlenül ért ezzel egyet. „Van még pár név a Smer háza táján, akinek elég lehet a 3-4 hónapos kampány” – véli. A szociológus szerint érthető, hogy a Smer kivár. Minderről a miniszterelnököt kérdeztük.

Tomáš Benedikovič felvétele

 

Az elnökválasztással kapcsolatos kérdésekre mindig azt szokta válaszolni, hogy nem kíván foglalkozni a témával, mert vannak más gondjai is. Nem lenne egyszerűbb, ha a pártvezetés megnevezne egy elnökjelöltet, ezek után pedig már nem zaklatnák önt ilyen kérdésekkel?
Rafinált megközelítés. Örülnék neki, ha a sajtó értelmezné az egyes elnökjelöltek kijelentéseit. Azt olvasom, hogy ezek az emberek mindenféléket ígérnek megválasztásuk esetére: ezt meg azt majd megváltoztatnak. Mielőtt mondanak valamit, azt ajánlom, elolvashatnák, milyen jogkörökkel bír az elnök. Ő ugyanis nem fogadhat el semmilyen növekedést serkentő intézkedést, sem törvényeket, emellett semmilyen pénzügyi eszközei nincsenek. Ha tehát valaki azt mondja, elnökként javít valamin, hazudik.
 
Térjünk vissza az eredeti felvetéshez. Miért nem állítanak már jelöltet?
A lényeg, hogy mi 2013 elején nem úgy tekintünk erre az elnökválasztásra, mint ami idén jelentősebb mértékben kihatna a politikai helyzetre. Örültünk, hogy 2009-ben az általunk támogatott jelölt sikeres volt, mert jó, ha a közjogi méltóságok között érték- és nézetegység van. Emlékszünk, mi volt a 90-es években Vladimír Mečiar és Michal Kováč között, arra nincs szükségünk. Nem akarjuk hagyni, hogy belerántsanak minket ebbe a versenyfutásba, amit valakik már elkezdtek. Eljön az idő, amikor ezzel is foglalkozni fogunk, szerintem az idei év utolsó negyedében. Egyetértek önökkel abban, hogy elnökjelölt csak ismert ember lehet. Bármilyen jó szakember vagy morális autoritás indulhat, de ha nem tevékeny, és nem ismerik őt az emberek, nincs esélye. Mi ezt tudjuk, ezért olyan emberrel állunk majd elő, akit ismernek. De most ez még nem téma.
 
Önök év végén döntenek, a választások 2014 elején lesznek. Ilyen rövid kampányt senki nem engedhet meg magának. Leszámítva talán önt.
Ez nem igaz, milyen kampányról beszélünk? Hogy fog ez a kampány kinézni? Autóba ül a jelölt és járni fogja az országot? A mi jelöltünk ismert ember lesz, a választók pedig eldöntik, kell-e nekik. Nem kell egy évig kampányolnia, ez nem jó. Nem akarjuk választási kampánnyal fárasztani a nyilvánosságot.
 
Említette, hogy a kormányzás sok teendővel jár, ezért nincs ideje az elnökválasztással foglalkozni. Ám ez egy komoly személyi döntés, az embernek már jó előre kell tudnia, akar-e elnök lenni. Önnek tehát már most tudnia kell, mit szeretne.
Akár hiszik, akár nem, én ezzel a kérdéssel tényleg nem foglalkozom. Egyszer eljöhetnének ide a kormányhivatalba, hogy lássák, mi történik reggeltől estig, mennyi mindennel kell foglalkoznunk. És sajnálom, hogy a média képes megtámadni bennünket akármilyen döntésünk miatt, miközben a gazdasági válság nyomása alatt vagyunk.
 
Vagyis még nem döntött?
Nem foglalkozunk ezzel, sem én, sem a Smer vezetése. (MSz, vps)

Ajánló