Tiltakozik az MKP

Pozsony |

Fico kormányfő múlt heti kirohanása a szlovákiai kisebbségek címére nem hagyta szó nélkül az Európai Parlament politikusait sem - áll abban a sajtóközleményben, melyet az MKP juttatott el az Új Szó Online szerkesztőségébe.  Az MKP sajtóközleménye, valamint a levélváltás teljes szövege.

Bauer Edit, az MKP európai parlamenti képviselője azonnal levelet írt Hannes Swobodaának, az EP szocialista frakciója vezetőjének, melyben arra kérte, szóljon hozzá a gyűlöletet szító beszédhez, amely Európában elfogadhatatlan. Swoboda biztosította Bauer képviselő asszonyt, hogy szintén nem ért egyet Fico kijelentéseivel, s hogy megvizsgálja a kijelentések mögötti indítékot.
Bauer Edit és Hannes Swoboda levelét csatolva olvashatják (angolul és magyarul).
Az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetője, Joseph Daul is élesen elítélte Fico kijelentéseit „Élesen elítélem a kisebbségekre vonatkozó nacionalista szemléletét, legyen szó akár a nemzeti, akár a vallási kisebbségekről. A mai Európában nincs tere a hasonló kijelentéseknek" – jelentette ki Daul.
A jeles politikusok egyetértenek abban, hogy Fico ahelyett, hogy a kisebbségeket szidalmazná azért, mert állítólag képtelenek Szlovákia valamennyi polgárának érdekeit szolgálni, inkább határozottabban foglalkozhatna a gazdasági problémák megoldásával és a munkanélküliség drasztikus emelkedésével a hazájában.
                                 

Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Swoboda Úr!

Szeretném felhívni megtisztelő figyelmét Robert Fico miniszterelnök beszédére, amely a Matica Slovenská fennállásának 150. évfordulója alkalmából szervezett tegnapi konferencián hangzott el Túrócszentmártonban.
A beszéd egyes részei mélységesen ellentétesek az európai értékekkel. Fico miniszterelnök úr beszédében megkülönbözteti a szlovákokat, mint az „államalkotó nemzetet” Szlovákia többi polgárától, azt az érzetet keltve, mintha másodrendű polgárok lennének. Beszéde szerint „mindegy, hogy a roma kisebbségről, a más irányultságúakról, a nézetükkel kisebbségben lévőkről vagy az etnikai kisebbségekről van szó.”

Egyértelmű, hogy a miniszterelnök beszéde nem járul hozzá a szlovákok és a kisebbségek gondtalan együttéléséhez Szlovákiában, terjesztve a veszélyes nacionalizmus eszméjét azzal, hogy olyan államról beszél, ahol a jogaikhoz ragaszkodó kisebbségek ellenségek.

Nagyra értékelném, ha hallatná szavát az ilyen jellegű gyűlöletbeszéd ellen, amely elfogadhatatlan az egyesült Európában.

Üdvözlettel,

Bauer Edit

Tisztelt Bauer Asszony!

Elismerem, hogy az Ön által említett ügy aggasztó, és azt frakciónk képviselői nem támogatják, beleértve jómagamat is. A Szocialisták és Demokraták Szövetségének frakciója és én hosszú ideje harcolunk a szlovák többség és az ország kisebbségei – különösképp a magyar kisebbség – közötti jó viszonyért.

Nincs ok ezen út elhagyására. A kisebbségek tisztelete és támogatása kulcsfontosságú értékek számunkra, amelyek hosszú távú elveken alapulnak. Ezt nem kellene kétségbe vonni. A szociális nyugalmat és a szlovák társadalom különböző csoportjai közötti együttműködést, amelyet a jelenlegi kormány kezdett el, nem szabad megkérdőjelezni.

Ellenkezőleg, ha kétségek és gondok merülnek fel, minden politikai erőnek vissza kellene térnie az eredetileg kitűzött együttműködési irányhoz.

Szeretném biztosítani Önt, hogy Fico miniszterelnök úrnak felteszem ezt a kérdést, és mindent megteszek, hogy megvizsgáljam a kijelentések mögötti indítékot.

Üdvözlettel,

Hannes Swoboda
 

Ajánló