Robert Fico: sajnálom, ha másként értelmezték

Pozsony |

A kormányfő múlt keddi, a Matica slovenská rendezvényén elhangzott szavai nagy port kavartak. Robert Fico miniszterelnök a témában exkluzív interjút adott az Új Szónak. 

Tomáš Benedikovič felvétele

Az a tény, hogy ilyen gyorsan interjút kaptunk öntől, azt mutatja, hogy kedden hibát követett el. Helyes az interpretációnk?

Nem. Azért adtam ilyen gyorsan interjút, mert nagyon fontosnak tartom Szlovákia kisebbségekhez fűződő viszonyát. Ugyanúgy fontosnak tartom a jó kapcsolatok fenntartását Magyarországgal. Továbbra is azt állítom, hogy 2012 áprilisa óta, amikor megalakult az új kormány, fontos lépéseket tettünk a kisebbségek – főként a legnagyobb, a magyar – ügyében. Precedens nélküli, hogy az ellenzék kisebbségi kormánybiztosi posztot kapott. Egy ellenzéki politikus ül a kormányhivatalban, de én nagyra értékelem az együttműködést vele – még ha néha nagyon komplikált is. Örülök neki, hogy a romaügyi biztosi hivatalt is ellenzéki politikus vezeti. 2012 áprilisában elmondtuk, hogy a kisebbségi jogokban maradnia kell a status quónak, és amint látják, semmilyen lépést nem tettünk, amely ezt megsértené. Pont fordítva. Nem tudom, tudatosítják-e, ám a népszámlálás után néhány községet törölhettünk volna a kisebbségi nyelvhasználatot bebiztosító listáról, mert a 20 százalékos határ alá esett ott a magyarság aránya…
 
…15 százalék a módosított törvény alapján.
Igen, a 15 százalékos alá. Ebben az esetben is toleráns szeretnék lenni és nem feszegetni ezt a kérdést. Valami másra szeretnék rámutatni. Csütörtökön, amikor Dunaszerdahelyen a nőnapon részt vettem – ahol, mellesleg, telt terem volt –, a szélsőségesek már ott álltak az épület előtt...
 
…keddi kijelentései után csodálkozik ezen?
Befejezném a gondolatot. Mintha valakit zavarna, hogy itt nyugalom van. Orbán Viktorral olyan jó kapcsolatot tartok, nem parázslik a hangulat köztünk. Kötöttünk egy gentlemani egyezséget, ezt eddig sikerült betartani, s nagyon örülök neki, hogy rövid időn belül hivatalos látogatást teszek Budapesten. Ezt a látogatást nagyon fontosnak tartom. Azt sajnálom a leginkább, hogy egyesek arra várnak, hogy felpattanhassanak, s a mečiari időkhöz való visszatérésről beszélhessenek. Csak az ürügyre várnak. Továbbra is állítom, hogy egy olyan kormány élén állok, amely mindent meg kíván tenni azért, hogy a kisebbségek jól érezzék magukat. Mindent megteszek azért, hogy jók legyenek a Magyarországgal való kapcsolatok. Ami pedig a kijelentéseimet illeti, amelyeket értelmetlenül nyomban úgy használtak fel, mintha puskaporosak lennének: a Matica slovenská akcióján egy konkrét esetre reagáltam. Nem vagyok pletykás vénasszony, és a nyilvános találkozókon nem pletykálok arról, hogy egy konkrét kisebbség konkrét projektjének finanszírozása ügyében mi történt. Egyszerűen általánosítottam, s azt mondtam, hogy ez nem tetszik. Elvárom, hogy ha konfliktusos helyzet áll elő, azt másképp oldják meg, mint ahogy meg akarták oldani azok, akik ezt okozták. Én valóban sajnálom, ha a nemzeti kisebbségek ezt magukra értették, és úgy érzik, hogy ez egy átgondolt támadás volt ellenük. Nem ezt akartam. Egy konkrét esetet írtam le általánosságban véve, és sajnálom, ha ezt másképp értelmezték.
 
Csodálkozik, hogy ilyen reakciók érkeztek? Idézném önt: „Azt kívánom, hogy legyen vége a kisebbségi jogokkal való zsarolásnak, és mindegy, hogy a roma kisebbségről, a más irányultságúakról, a nézetükkel kisebbségben lévőkről vagy az etnikai kisebbségekről van szó.” Ha egy konkrét esetről lenne szó, akkor másként hangzott volna mindez. Így egyértelmű, mit mondott: önt vagy a kormányát a kisebbségek zsarolják, beleértve a magyarokat is.
Ismétlem, nem vagyok pletykás vénasszony. Egy konkrét esetről beszéltem, és nagyon sajnálom, ha a nemzeti kisebbségek ezt a helyzet általánosításaként fogták fel. Nekem az az elsődleges érdekem, hogy nyugalom legyen az országban. Sok dolgunk van, tíz fronton harcolunk egyszerre. Az az érdekem, hogy az embereket ne terheljük nemzetiségi, államjogi kérdésekkel.
 
„Divattá vált, hogy a kisebbségek részéről főként követelődzés tanúi vagyunk, ám mintha az állammal szemben semmiféle kötelezettségek nem lennének.” Konkrétan mire gondolt?
Arra a konkrét esetre gondoltam, amely nagyon felbosszantott. Olyan államban lakunk, ahol együtt élnek a szlovákok és a nemzeti kisebbségek tagjai. Reakcióm arra a konkrét esetre vonatkozott, pontosan körbeírva azokat a jelenségeket, amelyek megjelentek. Elutasítom, hogy ezt úgy lássuk, mintha mindenkire vonatkozna. Ez egy konkrét eset volt, és sajnálom, ha valaki ezt másként értelmezte.
 
De ön általánosított. Nem utalt rá, hogy konkrét esetről lenne szó.
Ismétlem, nem akartam részletezni azt az esetet.
 
Ha ez így van, ahogy állítja, nem kellett volna más szavakat választania?
Úgy érzem, egyesek csak egy olyan kijelentésre vártak, ami a kezükre játszott. Mi a fontos? Egy általános kijelentés, amely egy konkrét esetet írt le, vagy a kormány 2012 áprilisától tett konkrét lépései? Ki gondolta volna, hogy ilyen jó lesz a kommunikációnk Orbán Viktorral? Hasonlóképpen parlamenti szinten is jó az országaink közötti kapcsolat. Ne keressünk mindenáron ürügyeket! Pont fordítva: ha van egy félreértés, amiről ismét elmondhatom, hogy sajnálom, ha valaki így fogta fel…
 
…merthogy mindenki így fogta fel, nem csak mi. Az összes kisebbség. Az ön kijelentései egyértelműek voltak, másként nem lehetett őket értelmezni.
Mindenkinek joga van reagálnia az én kijelentéseimre, végtére is közszereplő vagyok. Engem inkább az aggaszt, hogy szélsőséges erők jelentek meg csütörtökön Dunaszerdahelyen. Ne adjunk nekik ürügyet. Ezért adom ezt az interjút is, mert nekem erre nincs szükségem. Garantálom, hogy ilyen szellemben fogunk a továbbiakban is cselekedni.
 
Képzelje el, hogy Brüsszelből egy uniós vezető azt mondaná: a szlovákokkal problémák vannak, mert ilyenek és olyanok. Aztán egy héttel később azzal magyarázná ezt, hogy ő csak egy konkrét ügyre gondolt.
Ilyen esetben igyekeznék kideríteni, mi állt az általános jellegű kijelentései mögött.
 
Nem akar bocsánatot kérni azoktól a polgároktól, akiket kijelentéseivel megbántott?
Azt mondtam, hogy sajnálom, ha félreértették. Egy konkrét esetről beszéltem, ez az a kijelentés, amit idézhetnek tőlem.
 
Tehát nem látja úgy, hogy pl. a magyar kisebbség zsarolja a kormányt? Nem zsarolja a kormányt?
Nagyon pontosan fogalmaztam az előbb.
 
Konkrétan: a magyar kisebbség nem zsarolja önt?
Nagyon jó kapcsolatot ápolok a kisebbségi biztossal, a magyar pártok politikusaival is normális kapcsolatot tartok fenn. Nem szeretnék olyan kijelentéseket tenni, melyekkel valaki esetleg visszaélne.
 
Pont azért kérdezzük, hogy a magyarok zsarolják-e vagy sem a kormányt?
Én egy konkrét esetről beszéltem. Nagyon örülök, ha a szlovákok és a magyarok együttélése ilyen jó szinten van és ez fontos számomra. Ezzel a mondattal, azt hiszem, válaszoltam kérdésére.
 
Erre egy szóval is válaszolhat: zsarolja vagy sem a magyar kisebbség a kormányt?
Meglehetősen tapasztalt vagyok ahhoz, hogy tudjak ilyen kérdésekre válaszolni.
 
Keddi beszédében azt is mondta, hogy a kisebbségek a kezüket nyújtják, a polgári erényeket viszont minimálisan gyakorolják. Ennek meg kell változnia, és reméli, hogy meg is változik az új kormánybiztos által. Melyik kormánybiztosra gondolt? A roma vagy a kisebbségi biztosra?
Az összes mechanizmusra gondoltam, amely a kisebbségi kultúra finanszírozását érinti, az ezekkel kapcsolatos aktivitásokat. Ezeknek maximálisan hatékonyaknak kell lenniük. Néha, ha megnézzük ezeket a projekteket – amikbe egyébként nem nyúlunk bele –, felteszem magamnak a kérdést, helyes-e, hogy ilyen dolgokat támogatunk. Erről beszéltünk. Néha úgy néz ki, hogy egyesek mindenáron biznisz jellegű ügyletekre akarnak dotációt kapni, és emiatt vagyok olykor ideges.
 
Azt állítja, hogy egy konkrét eset alapján általánosított. Beszédében viszont egy különös tendenciáról beszélt, amikor is a szlovák nemzet kárára szándékosan mindenütt a kisebbségek problémáit tolják előtérbe. A tendencia jelentése az, hogy sok, sőt egyre több ilyen eset van.
Nem. Ezt az országot állampolgárok alkotják, akik vagy szlovákok vagy magyarok vagy lengyelek stb. Ezzel csak azt állítottam, hogy ha az emberi jogokról beszélünk Szlovákiában, nem tárgyalhatjuk mindig csak a nemzeti kisebbségek, romák vagy homoszexuálisok emberi jogait, hanem az emberi jogokról mint olyanokról kell beszélnünk.
 
Tehát mégis csak van egy különleges tendencia, a kisebbségek problémái vannak előtérbe tolva. Az emberi jogok kárára?
Csak megismételhetelhem, ha az emberi jogokról beszélünk, akkor nem csak a kisebbségi jogokat kell néznünk, de az emberi jogokat mindenki számára, mivel mindenkinek – beleértve a szlovák nemzetiségű szlovák állampolgárokat is – vannak emberi jogai.
 
Ha ezt az egész történetet össze akarnánk foglalni, azt mondanánk: mindenki megkapta, amit akart. A maticások megkapták öntől a kemény kijelentéseket a kisebbségek számlájára, most pedig nekünk elmondja, hogy csak egy konkrét esetről beszélt, amúgy meg minden rendben van.
Ismét csak azt tudom elmondani, amit korábban. Az a fontos, ami a valós életben történik. Önöket zavarja az, hogy csend van és nyugalom?
 
Minket nem zavar. Ezért is voltak zavaróak a kijelentései.
Már elmondtam, mire reagáltam ezzel. Tényleg előfordul, bármennyire igyekszünk megőrizni a nyugalmat és a békés viszonyokat, találkozunk egy esettel, amelytől a gutaütés kerülget. Abból, ahogyan valaki viselkedik. Nem fogom részletezni, de elmondtam, sajnálom, ha ezt a többi kisebbség magára vette, és másként értelmezte. Nem ez volt a célom. És tényleg, mintha valakik csak az ilyen kijelentésekre várnának, mint a szélsőségesek tegnap Dunaszerdahelyen, hogy na, essünk ismét egymásnak. Ezt én elutasítom.
 
Tapasztalt politikus, tudnia kellett, hogy a beszédnek csak ilyen visszhangja lehet.
Húsz éve a politikában vagyok, azt hittem, az emberek értékelik azt a nyugalmat, amely a szlovák–magyar viszonyokban honol. De úgy tűnik, nem.
 
A többség biztosan értékeli.
Igen, de úgy látszik, van egy csoport, akit ez a nyugalom zavar, és konfliktust akarnak. De ezt én nem akarom.
 
Ugyanakkor kész helyzet előtt állunk. Lehet, hogy azon töri a fejét, hogyan lehetne ezt rendbe tenni. Nem gondolkodott valamilyen gesztuson, hogy a kisebbségek láthassák, a kormányfő nem csak beszél a jó kapcsolatokról, tenni is akar valamit? Az utóbbi időben például a kétnyelvű vasúti táblák kérdése rezonált, amihez összhangba kell hozni két törvényt.
Tényleg nagyra tartom kapcsolatomat A. Nagy Lászlóval. Permanens módon újabb és újabb kérdéseket nyit meg, mi pedig ezekre a témákra reagálunk. Elsődleges számunkra, hogy a 2012 áprilisáig elért kisebbségi jogok esetében be legyen tartva a status quo. Ismerem ezeket a témákat, informálódhatok az egyes minisztereknél, hogy hogyan látják ezeket a javaslatokat.
 
Mózes Szabolcs – Veres István

 

Ajánló