Robert Fico lapunknak: sajnálom

Pozsony |

Félreértés, nem átgondolt támadás – Robert Fico kormányfő így magyarázta a Matica slovenská ünnepi rendezvényén kedden elhangzott beszédét, melyben nekirontott a hazai kisebbségeknek. Állítólag egy konkrét eset alapján általánosított – a konkrét esetről viszont nem kívánt beszélni. A miniszterelnök lapunknak adott exkluzív interjújában próbálta magyarázni a történteket.

Tomáš Benedikovič

„Továbbra is állítom, hogy egy olyan kormány élén állok, amely mindent meg kíván tenni azért, hogy a kisebbségek jól érezzék magukat. Mindent megteszek azért, hogy jók legyenek kapcsolataink Magyarországgal. Ami pedig a kijelentéseimet illeti, amelyeket értelmetlenül nyomban úgy használtak fel, mintha puskaporosak lennének: a Matica slovenská akcióján egy konkrét esetre reagáltam” – mondta Fico.

Arra a kérdésünkre, hogy az elhangzottak miatt nem akar-e bocsánatot kérni, azt válaszolta: „Azt mondtam, hogy sajnálom, ha félreértették. Egy konkrét esetről beszéltem, ez az a kijelentés, amit idézhetnek tőlem.”

Kedden a Matica rendezvényén egyebek között ezeket mondta a kormányfő: „Különös tendencia tanúi vagyunk: az államalkotó szlovák nemzet kárára szándékosan mindenütt a kisebbségek problémáit tolják előtérbe. Mintha Szlovákiában nem élnének szlovákok… Azt kívánom, hogy legyen vége a kisebbségi jogokkal való zsarolásnak, és mindegy, hogy a roma kisebbségről, a más irányultságúakról, a nézetükkel kisebbségben lévőkről vagy az etnikai kisebbségekről van szó…. Divattá vált, hogy a kisebbségek részéről főként követelődzés tanúi vagyunk, ám mintha az állammal szemben semmiféle kötelezettségek nem lennének. Inkább nyújtják a kezüket, a polgári erényeket viszont minimálisan gyakorolják. Ennek meg kell változnia, és remélem, meg is változik a Szlovák Köztársaság új kormánybiztosának hozzáállásában.” A hazai kisebbségek mind elítélték a beszédet és magyarázatot követeltek Ficótól.

Az exkluzív interjút a hétfői Új Szóban olvashatják.

Ajánló