Vadásszon gyanús állami szerződésekre!

Pozsony |

Pénzdíjat tűztek ki az előnytelen állami szerződésekre. A Fair-Play Szövetség tegnap indította Spórolj az államnak egy milliót című projektjét, az állam számára legelőnytelenebb szerződéseket beküldők 300, 200, illetve 100 eurós jutalmat kapnak.

Képarchívum

 

A hivatalok, közintézmények, önkormányzatok és állami tulajdonú cégek 2011 januárjától kötelesek az interneten nyilvánosságra hozni szerződéseiket (a központi intézmények, vállalatok dokumentumai a crz.gov.sk weboldalon tekinthetők meg). Mivel az önkormányzatoknak elég, ha saját honlapjaikon hozzák nyilvánosságra szerződéseiket, a Fair-Play és a TIS otvorenezmluvy.sk címen egy weboldalt működtet, ahol az összes elérhető dokumentum megtekinthető (tegnapig összesen 30,63 milliárd euró értékben, ez a két év „termése”).
 
„Jelenleg több mint 300 ezer szerződés van fenn az oldalon. Ilyen mennyiségű dokumentumot sem a médiák, sem a civil szervezetek nem tudnak leellenőrizni” – mondta Eva Vozárová, a projekt vezetője. Szerinte csak a széles közvélemény bekapcsolásával lehet leleplezni az állam rossz gazdálkodását. „A nyilvánosságban nagy potenciált látunk, hiszen sok szakember van, aki többet tud, mint mi” – tette hozzá.
 
A gyanús szerződéseket az usetristatu.sk weboldalon lehet fel- illetve bejelenteni, ehhez egy rövid űrlapot kell kitölteni – melyben meg is kell indokolni, miért előnytelen a szerződés az állam számára. „Pályázni” február 24-ig lehet, a pénzdíjak nyerteseit március 16-án hirdetik ki.
 
A gyanús szerződések szemlézésével év elejétől egy hazai magyar weboldal is foglalkozik. A kozbeszed.tumblr.com Napi CRZ rovatában hetente többször átlagosan egytucatnyi szerződést linkelnek és ismertetnek röviden a szerkesztők. „Nem minden beválogatott szerződés korrupciógyanús, szeretnénk áttekintést kapni arról, mire költi a pénzünket az állam” – nyilatkozta lapunknak Laczkó Sándor, a Közbeszéd szerkesztője. „Több érdekes szerződést is találtunk, pl. négyszeres áron vásárolt szerverek, vagy a spórolás jegyében vásárolt reklámbögrék és kulcstartók 40 000 euróért, de sajnos itt véget is ér a dolog, nincs aki tovább foglalkozna vele” – tette hozzá.
 
Laczkó szerint a szerződéseket tartalmazó weboldalra ugyanaz jellemző, mint a többi állami honlapra: szándékosan áttekinthetetlen és nagyon rossz szerveren tárolják az adatokat, amely sok esetben nem is engedi, hogy letöltsük a nagyobb fájlméretű szerződéseket.
 
„Az a legrosszabb, hogy az emberek nem érzik magukénak az ügyet. A média naponta számol be gyanús szerződésekről, de az emberek sajnos nem tudatosítják, hogy az ő pénzükről van szó. Csak akkor kezdenek elégedetlenkedni, ha ennek következtében megemelik az adókat vagy a járulékokat” – véli a Napi CRZ összeállítója.

Ajánló