Brüsszelhez igazodik a Smer

Pozsony |

Egyelőre még több a kérdőjel az EU föderatív átalakításával kapcsolatban, mint az ismert tény, ám egy dolog világosan látszik: a korábban a szuverenitást mindenek felett hirdető Szlovákiában a pártok nagy része nem tiltakozna az ország függetlenségének megcsorbítása ellen.

 

Még meglepőbb a kép, ha a mélyebb integráció legnagyobb támogatóit vesszük szemügyre: a Szlovákia függetlenségét a magyaroktól az elmúlt években rendszeresen féltő smeres politikusok járnak ebben az élen. Az unió szövetségi állammá való átalakításáról az Európai Bizottság elnöke, Manuel Barroso beszélt szerdán. Robert Fico kormányfő reakciójában nyomban leszögezte: támogatja Barroso elképzeléseit. A bizottság elnökének ötleteivel Pavol Paška házelnök is teljes mértékben egyetért. Lehet, hogy jogköreink egy részét átadjuk az erősebb EU-nak, lehet, hogy ennek nem fogunk örülni, ám ezzel Szlovákiának jövőt adunk – írta tegnap publikált blogbejegyzésében. Az ellenzéki politikusok szerint nem eszik olyan forrón a kását, mint ahogy főzik, egy részük szkeptikusan nyilatkozott Barroso elképzeléseivel kapcsolatban, ám a jobboldali pártok közül kifejezetten csak az SaS utasítja el a mélyebb integrációt. Az uniós kérdésekben korábban szkeptikus hangnemet megütő KDH is teljesen belesimult az átlagba.

Az EU jelenleg egy politikai unió, melynek független államok a tagjai. A szövetségi állam létrehozásával a tagállamok szuverenitása elveszne. Mivel egy sor kérdésben már most is Brüsszel dönt, első látásra ez csupán technikai jellegű változásnak tűnik, ám valójában jóval több annál. Alapvetően érintheti az unió lakosainak életét, ám nagyon sok függ a részletektől – figyelmeztetnek szakemberek. S hogy mindez hogyan érintheti az átlagpolgárt? Ha szociális és munkaügyekben is centralizációra kerül sor, akkor pl. uniós szinten születhetnének döntések a nyugdíjkorhatárról vagy a minimálbérről. Radovan Geist, az uniós ügyekkel foglalkozó Euractiv.sk főszerkesztője szerint elképzelhető, hogy a szövetségi államhoz nem mindenki csatlakozna, ugyanis a föderáció új szerződések elfogadását feltételezi. „Eddig úgy tűnik, csak egy szűkebb csoport hozza létre a szövetségi államot” – mondta a TASR hírügynökségnek.

Ficóék elképzelései szerint nekünk mindenképpen Németország oldalán kellene maradnunk, s csatlakoznunk kell az „elithez”. Ha az unió szövetségi állammá változna, ehhez népszavazást kellene kiírni, így a választópolgárok több mint felének beleegyezése nélkül úgysem lehetnénk része a szűkebb klubnak.

 

Ajánló