Az egyik nyomozati verzió szerint frusztráltság miatt vette saját kezébe az igazságszolgáltatást

Rendet kellett tennem – mondta a romagyilkos rendőr

Ógyalla |

Juhász Milán ógyallai városi rendőr a vizsgálati fogságban azt mondta, nehezen viselte, hogy nem tudta megfékezni az alkalmazkodni képtelen roma családot, ezért vette saját kezébe az igazságszolgáltatást.

SITA-felvétel

A rendőrség tovább keresi a hármas gyilkosság indítékát, több nyomozati verzió is létezik. Az egyik, hogy frusztráltság miatt, elkeseredett dühében tette, amit tett. Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány megerősítette, ezt az indítékot is vizsgálják. A múlt szombati gyilkosság után elterjedt Ógyallán, hogy Juhászt a roma családdal konfliktusba kerülő ismerősei kérték meg, tegyen végre rendet közöttük – a rendőrség ezt a verziót is vizsgálja.

 

Panaszkodó szomszédok

Az áldozatok lopás, rongálás, garázdaság, hatósági személy elleni erőszak miatt kerültek összetűzésbe a törvénnyel. Emellett a városi rendőrök 13-szor intézkedtek a roma családnál a közelben lakók panaszai miatt, legtöbbször csendháborítás, lopás, az utcában parkoló autók megrongálása vagy a háztartási hulladék égetése miatt.

A rendőrség a vizsgálati fogságban készülő pszichiátriai jelentést is várja a nyomozás lezárásához.

Kaliňák számoljon be a helyzetről

A nyomozás állásáról jelentést kér Robert Kaliňák belügyminisztertől Pavol Hrušovský, a KDH képviselője. A miniszternek a parlament emberi jogi bizottsága előtt kellene beszámolnia arról, hol tart a vizsgálat. Az is felmerült, hogy a bizottság tagjai menjenek el Ógyallára. „Ez nem lenne jó időzítés a feszültség miatt. Nem tudom, van-e igény most a jelenlétünkre” – érvelt a kiszállás ellen Vladimír Jánoš (Smer).

Monika Beňová, a Smer európai parlamenti képviselője szerint a társadalmi feszültség és a gyűlölködés visszafogása érdekében a jövőben nem kellene használni a „romakérdés” megfogalmazást. Azt javasolja, használják „a lakosság alkalmazkodni képtelen csoportjai” kifejezést, mert ebbe már nem csak a romák tartoznak.

Ajánló