Kevesebbet kell lopni, és több jut az oktatásügyre

Pozsony |

Eddig talán ő szerepel a legtöbbet a sajtóban a második Fico-kormány miniszterei közül. Dušan Čaplovič (Smer), tervei alapjaiban változtathatják meg a hazai oktatásügyet.

Tudatosan bombázza a közvéleményt új és új ötletekkel?

Természetesen. Azt akarom, hogy a társadalomban párbeszéd alakuljon ki az oktatásügyi témákról, hogy aztán a megoldásokat minél hamarabb törvényekben láthassuk viszont.

Ha egy szóval kellene jellemeznie az oktatásügy jelenlegi helyzetét, mit mondana?

Enyhe káosz uralkodik benne, főleg ami az alap- és középiskolák rendszerét illeti. Ennek az egésznek a legfőbb oka, hogy az utóbbi két és fél évben kiadtak néhány rendeletet, amelyek sok problémát okoztak a tanároknak. Nem csak a szlovák, de a nemzetiségi iskolákban is. Máig nincsenek minőségi állami tantervek, holott a pedagógusoknak ezekre egyértelmű igényük van. A tantárgyakat az iskolák áthelyezgetik egyik évfolyamból a másikba, aztán ha a tanuló családja elköltözik, az új iskolába úgy kerül, hogy például kémiával még nem is találkozott. Ezért fogjuk módosítani a kerettanterveket is, hogy a szó jó értelmében egységesek legyenek. Meg azért is, hogy hatékonyabban tudjuk a tanulókat a tesztelésekkel értékelni ötödikben, majd pedig kilencedikben.

Veres István és Mózes Szabolcs interjúját a csütörtöki Új Szóban olvashatják!


Ajánló