Elvennék a fejpénzt az iskoláktól

Pozsony |

Van, aki szidja, mások szerint ez a legigazságosabb módja az iskolák finanszírozásának. A gyerekek száma alapján járó normatív támogatás – azaz a fejpénz – rendszere a következőkben ha nem is szűnik meg teljesen, de átalakul.Az állam az iskolákat látogató gyerekek számán alapuló finanszírozási rendszert fokozatosan lecseréli; a mérvadó a jövőben az osztályok teljesítménye lesz.

A pénteken elfogadott kormányprogramnak ez a mondata alapjaiban változtathatja meg a hazai közoktatást. A Dušan Čaplovič (Smer) oktatásügyi miniszter által javasolt „rendszerváltozás” főleg az alapiskolákat érinti. Egyelőre nehéz elképzelni, milyen szempontok szerint rangsorolja majd a minisztérium az osztályokat a jól vagy a gyengébben teljesítők kategóriájába.

A kisiskolák szempontjából hasznos lehet az elképzelés, véli Ožvald Erzsébet. „Ezzel meg lehetne menteni azokat a kisiskolákat, ahol a gyerekek létszáma nagyon alacsony”ˮ – állítja a Híd politikusa. Nézete szerint a fejpénzekből az ötszáz körüli, vagy nagyobb diáklétszámú iskolák gond nélkül meg tudnak élni, a kisiskolák viszont ki vannak szolgáltatva az önkormányzatoknak. „Ha bevezetik az új rendszert, azzal egyet tudunk érteniˮ – teszi hozzá Ožvald.

Čaplovič elképzelése komoly veszélyeket rejt magában, elsősorban a magyar tanítási nyelvű alapiskolákra nézve, figyelmeztet Szigeti László. „Meg kell majd határozni a minimális osztálylétszámot, így osztályok, sőt iskolák léte is veszélybe kerülhetˮ – állítja az MKP alelnöke. Részletek hétfői nyomtatott kiadásunkban.

Ajánló