Jövőre kezdenék az R2-est

Pozsony |

Már jövőre elkezdődhet a délkeleti gyorsforgalmi út Zólyom környéki szakaszának építése. A további szakaszok, a Zólyomot Losoncon, Rimaszombaton és Rozsnyón keresztül Kassával összekötő út építkezési munkálatai még a Fico-kormány alatt megkezdődhetnek.

Az viszont továbbra is kérdéses, mikorra fejezhető be a csaknem 210 km-es gyorsforgalmi út.

Az első szakasz a Zólyomtól keletre fekvő három község kerülőútja. A közlekedési tárca szerint 2016-ban kezdődhetne meg a Lónyabánya (Lovinobaňa) és – a Rimaszombat előtt fekvő – Osgyán közötti 25 km-es szakasz építése is. Ennek a szakasznak hozzávetőlegesen a fele magyarlakta vidéken halad át, építése várhatóan 2021-ben fejeződne be. A szakasz tervdokumentációja évek óta készen áll, a szükséges telkeket kell felvásárolni.

A szaktárca még nem döntötte el, hogy teljes profilú, vagy csak kétsávos útként épül-e meg a szakasz. Háttérinformációk alapján viszont valószínűsíthető, hogy a Rimaszombat előtti rész – hasonlóan az Osgyánt vagy Tornalját elkerülő szakaszhoz – csak félprofilú lesz.

Az R2-est a minisztérium szerint PPP-projekt keretében építené egy konzorcium, majd 20–30 évig működtetné, közben az állam minden évben használati díj formájában törlesztené a költségeket. Szakértők ettől korábban óva intettek, az első és eddig egyetlen PPP-s sztrádaszakasz (az R1-es Nyitra és Garamszentbenedek közötti szakasza) sokkal többe került, mint ha hagyományos módon finanszírozták volna az építést.

Robert Fico kormányfő az elmúlt hetekben többször kijelentette, a gömöri régiót útépítéssel is segíteni kellene. A miniszterelnök lapunknak adott interjújában is utalt rá, hogy a délnyugati R7-essel szemben az R2-est részesítené előnyben, mivel Közép-Szlovákia déli része gazdaságilag és szociálisan sokkal jobban le van szakadva, mint Nyugat-Szlovákia déli része. „Közép-Szlovákia déli részének van szüksége nagy segítségre” – mondta egy hónapja a kormányfő. Továbbra is kérdéses az R7-es csallóközi gyorsforgalmi út sorsa, elvileg 2013-ban kellett volna kezdeni a Pozsony–Somorja szakasz építését.

Ajánló