Politológusok Hlina tervezett bocsánatkéréséről

Pozsony |

Üdvözlik és pozitívan értékelik politológusok, hogy Alojz Hlina, a parlamentben készül bocsánatot kérni a magyaroktól Ján Slota kijelentései és a viselkedése miatt.

Matovič

Az Igor Matovič vezette OĽaNO listáján a parlamentbe jutott Alojz Hlina egyszer már bocsánatot kért az SNS elnökének a viselkedése miatt. Révkomáromban 2009-ben polgári aktivistaként kért elnézést Ján Slota kijelentései miatt az őt megtapsoló helyiektől. A pozsonyi vállalkozó akkor lóháton érkezett, hogy ezzel is utaljon a nemzetiek elnökének azon kijelentéseire, amikor a magyarokat "ronda, görbe lábú, még rondább apró lovakon érkezett" népnek titulálta. Alojz Hlina egy másik alkalommal néhány segítőtársával lelopta a Szlovák Nemzeti Párt épületének oromzatáról a szlovák zászlót, azt állítva, hogy e párt vezetője csak szégyent hoz a szlovák nemzeti lobogóra. (MTI)

 

Az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OĽaNO) egyik parlamenti képviselője ezt a szándékát az internetes blogján ismertette pénteken. "Azért kérek bocsánatot, amiért ilyen sokáig tartott, hogy Ján Slota végleg távozott a politikából" – közölte az OĽaNO képviselője. Arra utalt, hogy a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke a napokban jelentette be, pártja őszi tisztújításán már nem indul az elnöki székért. Hozzátette, bocsánatkérése minden magyarhoz szól majd, függetlenül attól, hogy a címzettek Szlovákiában, Magyarországon vagy bárhol máshol is éljenek.

Alojz Hlina szerint Ján Slota mindent elrontott, amit csak lehetett, és ezért végleg ki lett zárva a szlovák-magyar kapcsolatok bárminemű befolyásolásából. "Slota kora véget ért" - tette hozzá. Az észak-szlovákiai árvai régióból (Orava) származó, de már évek óta Pozsonyban élő parlamenti képviselő a kormányprogram parlamenti ismertetése során akar bocsánatot kérni.

Ján Baránek politikai elemző szerint Hlinának ezt a lépését kontextusban kell látni, hiszen a márciusban képviselővé választott korábbi aktivista több esetben is rámutatott Slota kulturálatlan viselkedésmódjára.

Öllös László politológus megjegyezte, az ilyen lépések pozitívak ugyan, de a szlovák-magyar viszonyban a megbékélési folyamat lenne az igazi megoldás, márpedig ez csak az értelmiség egy részénél ment végbe.

Solymos László, a Híd frakcióvezetője is üdvözli a gesztust, mint minden olyan lépést, amely a szlovák-magyar viszony javulásához járul hozzá. Reméli, a gesztusokat cselekedetek is követik majd, mert azok fontosabbak, ebben az esetben a főként a nemzeti kisebbségeket érintő cselekedetek. (SITA, MTI)

 

 

 

Ajánló