Nem kíván különbséget tenni a határon túli magyar politikai érdekképviseletek között az LMP

Pozsony |

Maximálisan támogatja a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) a komáromi Selye János Egyetem jelenlegi státuszának megőrzése kapcsán kifejtett erőfeszítéseit az LMP - többek közt ez is elhangzott a Lehet Más a Politika három képviselőjének csütörtökön, az MKP központjában folytatott tárgyalása után tartott sajtótájékoztatóján Pozsonyban.

A találkozón az LMP-t Jávor Benedek frakcióvezető, Dorosz Dávid parlamenti képviselő valamint Szűcs Balázs nemzetpolitikai tanácsadó képviselte.

Berényi József, az MKP elnöke az egyeztetést követően elmondta: pártjának az az elképzelése, hogy mindegyik magyarországi parlamenti párttal jó, kiegyensúlyozott és konstruktív kapcsolatot tartson fenn. Hozzáfűzte: emellett az európai pártok családján belül a jelenlegi magyar kormánypártokkal vannak a legszorosabb viszonyban.

A Magyar Koalíció Pártjának elnöke az egyeztetés témáiról is tájékoztatott, mint elmondta: tárgyalópartnereinek a parlamenti választások után Szlovákiában kialakult helyzetet vázolta fel. "A választások egyik legfontosabb üzenete az, hogy nagyon sok - az előző választásokhoz képest is jelentősen több - szlovákiai magyar szavazott szlovák pártra" - mutatott rá Berényi. Hozzátette: ez egy olyan komoly jelenség, amivel mindenképpen foglalkozni kell. Az MKP elnöke szerint pártja és a Most-Híd - a magyar választók szavazataiért folytatott - versenyfutásából ilyen módon leginkább a Robert Fico vezette Smer-SD profitált.

"A mi politizálásunkat nemcsak a választások eredményei, hanem a szlovákiai magyarság riasztó létszámcsökkenése kell hogy befolyásolja a jövőre nézve" - jelentette ki Berényi. Mivel szerinte ennek a folyamatnak a megállítása lesz az MKP politikájának alapja, ezért a jövőnek nem pártcsatározásokról és személyes ellentétekről kell szólnia.   

Berényi szerint Robert Ficonak a szlovák állampolgársági törvény tervezett módosításával kapcsolatos kijelentései azt mutatják, hogy ebben az érzékeny kérdésben feltehetően nagy előrelépés nem várható. "Pozitívan értékeltem az LMP képviselőinek azt az ígéretét, miszerint igyekeznek konstruktívan, úgy hozzáállni a dologhoz, hogy lehetőleg parlamenti összhang legyen ebben a kérdésben Magyarországon" - jelentette ki Berényi.

A találkozón szó esett a szlovák oktatásügyi tárca azon elképzeléseiről is, amelyek alapján több szlovákiai egyetemet - köztük a révkomáromi Selye János Egyetemet - főiskolává vagy szakfőiskolává minősítenének át. "A Selye János Egyetem esetleges leminősítése elfogadhatatlan ránk nézve, hiszen ez az egyetlen magyar egyetemünk van" - szögezte le Berényi. Hozzátette: mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy az egyetem továbbra is életképes legyen.

Jávor Benedek, az LMP frakcióvezetője azt emelte ki: az MKP-t több mint 100 ezer szavazó választotta, ami azt bizonyítja, hogy a felvidéki magyarság komoly támogatottsága áll a párt mögött, ennélfogva az LMP számára rendkívül fontos, hogy szoros és baráti viszonyt alakítsanak ki az MKP-val.  Jávor beszámolt arról is, hogy egyeztetésük során biztosították az MKP politikusait maximális támogatásukról a Selye János Egyetem megőrzése kapcsán kifejtett erőfeszítései irányában. "Az MKP küzdelme során számíthat az LMP támogatására, ha egy ilyen átalakítás ahhoz vezetne, hogy az egyetem vagy annak önállósága veszélybe kerül" - szögezte le Jávor Benedek.

Szorosabb politikai együttműködést kíván megvalósítani a jövőben a Híd szlovák-magyar párttal a Lehet Más a Politika (LMP) - derült ki az LMP három képviselőjének csütörtöki pozsonyi sajtótájékoztatóján, amelyet a Híd központjában folytatott egyeztetést követően tartott.

A Híd meghívására tartott találkozón az LMP-t Jávor Benedek frakcióvezető, Dorosz Dávid parlamenti képviselő, valamint Szűcs Balázs nemzetpolitikai tanácsadó képviselte.

"A találkozón tájékoztattuk politikai partnereinket a szlovákiai politikai helyzet aktualitásairól, és biztosítottuk őket arról, hogy a Híd a parlamenti választások után neki jutott ellenzéki pozícióban is a szlovákiai magyarság érdekeit kívánja képviselni" - mondta el a találkozót követően Pfundtner Edit, a szlovák-magyar párt alelnöke. "Mai megbeszélésünkön a politikai kapcsolattartás konkrét technikai és szakértői kérdéseiben egyeztünk meg" - közölte A. Nagy László, a Híd másik alelnöke.

Jávor Benedek, az LMP frakcióvezetője a találkozót követően arról beszélt, hogy pártja számára kiemelkedően fontos cél a határon túli magyarság érdekképviselete. "A választásokat követően olyan helyzet állt elő Szlovákiában, hogy a parlamentben a Híd az egyedüli szlovákiai magyar érdekeket képviselő párt" - jelentette ki Jávor Benedek. Hozzátette: ennek következtében a Híd szlovákiai magyar érdekképviselet megkerülhetetlen szereplőjévé vált. Rámutatott: a választások után előállt helyzetben, mindenkinek érdeke a szlovákiai magyarok érdekképviseletén belüli helyzet rendezése, ami hosszú távon hatékonyabb érdekképviseletet adhat a szlovákiai magyaroknak a parlamentben.

Az LMP frakcióvezetője elmondta: komoly aggodalmak fogalmazódtak meg bennük azzal kapcsolatban, hogy milyen változtatásokat tervez a szlovák kormány a szlovák állampolgársági törvényben.

"Az LMP együttműködve Magyarország minden felelős politikai erejével arra fog törekedni, hogy ez a változás ne történjen meg" - szögezte le Jávor Benedek. Hozzátette: ennek érdekében minden lehetséges eszközt fel fognak használni. Konkrét elképzeléseik kapcsán Jávor Benedek az MTI kérdésére elmondta: számukra a minden "lehetséges eszköz" az Európai Bizottsághoz való fordulást, valamint az európai Zöldek pártján belüli kapcsolataik felhasználását jelentheti.

Címkék 

Ajánló