Čaplovič szerint túl sok az orvos és a régész

Pozsony |

Dušan Čaplovič oktatásügyi miniszter szerint csökkenteni kell bizonyos egyetemi szakokon a hallgatók számát. Ennek érdekében kvótarendszert vezetne be. Elmondása szerint erről már tárgyalt is néhány egyetemi vezetővel.

„Ez megegyezés kérdése. Franciaországban például numerus clausus van érvényben az orvosok számára. Már konkrét lépéseket tettem ez ügyben, három orvostudományi kar dékánjával tárgyaltam” – mondta tegnap, miután Robert Fico kormányfő beiktatta hivatalába. Čaplovič szerint az intézkedés az orvostanhallgatók mellett például a jogi, a politológiai és a régészeti szakokat is érintené. „Nincs szükségünk több ezer emberre ezeken a szakterületeken. Ha ez működik Németországban vagy Franciaországban, muszáj működnie Szlovákiában is” – tette hozzá. Nem ez az első, „kvótajellegű” bejelentett intézkedés Čaplovič részéről. Az elmúlt hetekben többször jelezte, hogy csökkenteni akarja a gimnáziumi tanulók számát.

Az új miniszter tegnap kitért a tanárok társadalmi státusára is. Több fizetést nem ígért ugyan a pedagógusoknak, ellenben kiemelte, hogy a tanároknak nem lehetnek csak kötelességeik, a szülőknek és diákoknak pedig csak jogaik, és semmilyen kötelességeik. „A tanárnak megbecsült és respektált embernek kell lennie” – nyilatkozta, hozzátéve, hogy a közeljövőben megváltoztatják a pedagógiai alkalmazottakról szóló törvényt.

A tanároknak a miniszterelnök sem ígért nagyobb fizetést. „Tudják, milyen kötelességei vannak Szlovákiának a külfölddel szemben, s én nem az az ember vagyok, aki dupla fizetésekkel kampányol” – mondta Fico. (MSz, SITA, TASR)

Ajánló