Milliókat adnak ki marketingre a gyógyszergyártók

Pozsony |

Hónapról hónapra többet kell fizetni a patikákban, a gyógyszeripari cégek bevétele pedig ennek is köszönhetően egyre emelkedik. Így aztán horribilis összegeket költenek marketingre, avagy: önreklámra. A tárca szerint összességében havonta akár 9 millió eurót is – a cégek ezt cáfolják.

Képarchívum
Linkajánló

Kilenc millió euró. Ennyit költöttek tavaly decemberben a szlovákiai gyógyszeripari cégek marketingre. A minisztérium közzétette, hogy a legtöbbet, 2,3 millió eurót a Glaxo-SmithKline (GSK).

A szakminisztérium, Ivan Uhliarik (KDH) vezetése alatt a napokban tette közzé honlapján ezeket az információkat. Tavaly decembertől ugyanis a cégeknek be kell jelenteniük, mennyit költöttek marketingre. Mivel a jogi norma csak decembertől hatályos, a cégek eddig csak 2011 utolsó hónapjának adatait adták le.

Luxusszemináriumok


A GSK azzal védekezik, hogy a minisztérium adatai tévesek, marketingre kevesebbet adtak, konkrétan 984 ezer eurót. „Nem értjük, hogyan jöttek ki a minisztériumban ezek a számok” – tette közzé Pavol Trochan, a GSK képviselője, a cég a hiba azonnali eltávolítását követeli.

Katarína Slezáková, a GSK szóvivője szerint a pénzt az orvosságok és kozmetikai termékek népszerűsítésére költötték, a maradékot orvosok, nővérek, patikusok képzésére. A gyógyszeripari cégek kongresszusokat, szemináriumokat tartanak számukra, nemegyszer tengerparti luxusüdülőkben. Ilyenkor a gyógyszeripari cég téríti a kiutazás költségeit, a szállást és ellátást.

50 ezer havonta


A minisztérium 35 gyógyszeripari cég adatait összegezte, ezekből húsz egy hónap alatt nagyjából 50 ezer eurót költött az orvosokra, öt társaság havi százezret, a többi 100 és 300 ezer euró közti összeget.

Milan Dragula, a Szlovák Orvosi Kamara elnöke szerint a törvénysértőket meg kell büntetni. „Én soha az életben nem voltam ilyen kongresszuson. Ellenzem, ha valaki turisztikára használja ezeket az előadásokat, másrészt ha ezek a cégek nem fogják finanszírozni a hazai vagy külföldi szemináriumokat, akkor búcsút mondhatunk Szlovákiában az orvosok és nővérek továbbképzésének” – állítja.

Tiltakoznak a cégek


Nem csak a GSK tiltakozott, a Novartis cég is, amely a tárca szerint 500 ezer eurót költött, a társaság viszont állítja, hogy marketingkiadásai nem lépték túl a 300 ezer eurót. A minisztérium információi szerint a Novo Nordisk cég közel 2500 eurót fizetett egy orvosnak egy dubai konferencián való részvételért. Az UCB cég 2500 eurót fizetett néhány orvosnak egy Baltimore-i továbbképzésért, az USA-ban.

A tárca visszautasítja a cégek bírálatát. „Semmi ok az adatok törlésére, kijavítására, az információkat maguk a gyógyszeripari cégek adták meg” – mondta a Sme napilapnak a minisztérium szóvivője, Katarína Zollerová. A cégek bírálatát alaptalannak tartja.
További részletek hétfői nyomtatott kiadásunkban.

Ajánló