Magyarországon tanul? Ott is kell dolgoznia!

Buapest |

Aki Magyarországon szerez diplomát, az ne menjen külföldre dolgozni. Ha mégis elhagyná az országot, fizesse vissza, amit az állam a képzésére költött.

Képarchívum

Röviden így foglalhatóak össze azok a szempontok, amelyek alapján az idei évtől módosulnak a magyarországi egyetemi és főiskolai tanulmányok szabályai, és amelyeket Hoffmann Rózsa magyar oktatási államtitkár ismertetett néhány napja.

Az új szabályok értelmében a képzési idő kétszeresét kell Magyarországon dolgozniuk azoknak a diákoknak, akik államilag finanszírozott képzésre nyertek felvételt egy felsőoktatási intézménybe, és aláírják a kötelező szerződést. Aki a szerződést megszegi, annak vissza kell fizetnie az évente több százezer forintnyi állami finanszírozást – közölte Hoffmann Rózsa. Az úgynevezett hallgatói szerződések egyes források szerint már idén szeptembertől kötelezőek lehetnek.

A rendelet három alapvető támogatási formát vezet be. A képzések, illetve helyek egy része állami finanszírozású, de vannak olyanok is, amelyeket az állam ötven százalékban támogat, mások önköltségesek – tette hozzá az államtitkár. Elmondta azt is, teljesen vagy felerészben támogatott hallgatói helyekből összesen ötvenezer lesz országos szinten, ezekre vonatkoznak a hallgatói szerződések. Hoffmann Rózsa leszögezte: a szerződésben a diákok vállalják, hogy a képzési idő kétszeresét – hat, tíz vagy tizenkét évet (a tanulmányok idejétől függően) – Magyarországon „dolgozzák le” a végzés utáni 20 éven belül. A cél, hogy minél több képzett értelmiségi maradjon Magyarországon.

Ha a diák nem tud maradni, vagy nem tud időben diplomát szerezni, akkor elkezdődik a visszafizetési procedúra. Aki végül diploma nélkül marad, annak csak a támogatás felét kell visszafizetnie; a nőknek, ha három gyermeket szülnek, elengedik a visszafizetést. A fogyatékkal élők, a hátrányos helyzetűek, valamint a külhoni hallgatók további könnyítésre lesznek jogosultak. Az államtitkár azt is közölte: azokon a szakokon – jogi vagy a gazdasági területen –, ahol csökkent az államilag finanszírozott helyek száma, az állam átvállalhatja a diákhitelt, amennyiben az állami szférában helyezkedik el később a hallgató. (MTI, vps)

Ajánló