Štefan Harabin igazságügyi miniszter szerint Mečiar amnesztiáinak megszüntetésével visszaélnének a közjogi méltóság jogkörével.

Teljes az egyetértés Fico és Harabin között a Mečiar-amnesztiáról

Pozsony |

Štefan Harabin igazságügyi miniszter szerint Mečiar amnesztiáinak megszüntetésével visszaélnének a közjogi méltóság jogkörével. Mečiar amnesztiái az ifjabb Michal Kováč elrablása körüli bűncselekményekre vonatkozta. A rendőrség szerint az ügy mögött az Ivan Lexa vezette titkosszolgálat állt. 

Mečiar amnesztiáit Mikuláš Dzurinda is megpróbálta hatályon kívül helyezni, sikertelenül. A jog szerint ugyanis az amnesztiát nem lehet hatályon kívül helyezni. "Akik a vizsgálati fogságról (Ivan Lexáéról - a szerk. megj.) döntöttek, valószínűleg törvényt sértettek. És itt lép a játékba a főügyész, akinek foglalkoznia kell azzal, hogy a büntetőjog eszközei politikai játszmák eszközévé vált." Harabin szerint a konkrét bírót is felelősségre kellene vonni.

Ma Robert Fico miniszterelnök azt mondta, Ivan Lexa csak Mečiar amnesztiájának köszönhetően nyert pert Szlovákia ellen a strasbourgi Európai Emberjogi Bíróságon. S bár az amnesztia Fico szerint amorális, el nem törölhető. (SITA)

Ajánló