Évről évre több a panasz a hazai bankokra

Pozsony |

A lakossági hitelek látványos növekedésével párhuzamosan egyre több panasz érkezik a pénzintézetekre. Tavaly rekordszámú ügyfél fordult ügyes-bajos dolgaival a banki ombudsmanhoz, aki szerint azonban rengeteg mulasztás tapasztalható az ügyfelek részéről is.

Rengeteg panasz érkezik a szlovákiai bankokra
Jozef Jakubčo felvétele
Banki ombudsman

- Az Eva Černá által vezetett banki ombudsmani iroda nem állami, hanem a pénz-intézetek által létrehozott civil intézmény.

- A 2015-ös 2358-cal szem-ben tavaly csaknem 3200-an vették igénybe a szol-gáltatásait.

- A hivatalos beadványok többsége továbbra is a hitelekkel kapcsolatos.

„A 2015-ös 2358-cal szemben tavaly csaknem 3200-an vették igénybe a szolgáltatásainkat. Ilyen sok érdeklődőre tízéves működésünk során még soha nem volt példa, ami részben azzal is magyarázható, hogy a banki ügyfelek egyre bátrabban állnak ki a jogaikért” – nyilatkozta Eva Černá banki ombudsman. Ő is elismeri azonban, hogy míg tanácsot egyre többen kérnek tőle, hivatalos panasszal továbbra is kevesen élnek, és ezeknek is csak a töredékét ismerik el jogosnak. Tavaly is csak 333 új beadványt regisztráltak, és csak 85 esetben döntöttek a banki ügyfelek javára. Az elmúlt évben azonban a károsult ügyfelek jóval nagyobb összeghez jutottak. Míg 2015-ben a bankok 15 ezer eurót voltak kénytelenek visszaadni az ügyfeleknek, tavaly ez az összeg már csaknem elérte a 30 ezer eurót. „Ezzel kapcsolatban azonban nem árt megjegyezni, hogy a bankok egyes esetekben akkor is inkább a fizetés mellett döntöttek, ha nem sikerült bebizonyítani a mulasztásukat, mert szerették volna fenntartani a korrekt kapcsolatot az ügyfeleikkel” – tett hozzá Černá.

„A hivatalos beadványok többsége továbbra is a hitelekkel kapcsolatos. Az ügyfelek leginkább akkor szoktak panaszkodni, ha nem tudják fizetni a kölcsönüket. Több panasz érkezik a bankokra azonban azért is, mert a hitelszerződés aláírása előtt az ügyfelek nem jutottak hozzá az összes szükséges információhoz” – állítja Černá, aki ezúttal is felhívta a figyelmet arra, hogy az ügyfelek ne halogassák a végsőkig a bank felkeresését, ha problémáik adódnak. A kliensnek egyébként első körben az adott bankhoz kell fordulnia jogorvoslatért, és ha nem jár szerencsével, akkor érdemes felkeresnie az ombudsman intézményét. Sokan kérnek tanácsot a befektetésekkel és a banki szolgáltatásokkal kapcsolatban is. A legtöbb panasz tavaly Pozsony, Kassa és Eperjes megyéből érkezett.

Azonban nem csupán a bankokkal akadnak gondok, az ügyfelek is rengeteg hibát vétenek. „Sokan nem tájékoztatják a pénzintézetüket arról, hogy időközben csökkent a jövedelmük vagy változott a lakóhelyük, ami miatt a bankok nem tudják őket elérni. Rengetegen élnek abban a tévhitben is, hogy ha nem törlesztik a hitelt, a bankok úgysem fogják rajtuk követelni a pénzt” – mondta a banki ombudsman.

A Černá által vezetett iroda nem állami, hanem a pénzintézetek által létrehozott civil intézményként működik. A banki ügyfelek panaszukat postán (Rajská 15/A, 811 08 Bratislava 1) vagy e-mailen keresztül (ombudsman@bankovyombudsman.sk) is elküldhetik. A beadványt azonban személyesen is el lehet juttatni a hivatalhoz, az ügyfeleket szerdánként 9 és 17 óra között fogadják a fent említett címen. A beadvány elbírálása ingyenes, az eljárás egyszerű esetben nem tarthat tovább 3 hónapnál, bonyolultabb ügyeknél pedig 6 hónapos határidővel számolhatunk. A beadványhoz szükséges űrlapot és az ezzel kapcsolatos összes információt a www.bankovyombudsman.sk honlapon találhatják meg.

(mi, TASR, SITA)

Ajánló