Több helyi élelmiszer az üzletláncokban

Pozsony |

A szlovákiai üzletláncok pultjain található élelmiszerek több mint felét még mindig külföldről hozzák be. A földművelésügyi tárca ezen szeretne változtatni a szlovákiai termelők és élelmiszeripari cégek számára indított „Beszállító szeretnék lenni” elnevezéssel beindított programjával, amelynek máris látszik az eredménye.

Annak köszönhetően, hogy több helyi termelő szállíthat be az üzletláncoknak, a vásárlók jóval több friss áruhoz juthatnak
Gabriel Kuchta felvétele

„A programmal az elsőrendű célunk természetesen az, hogy segítsünk a kis- és közepes hazai vállalkozásoknak az általuk megtermelt élelmiszer értékesítésében, jelenleg ugyanis a hazai élelmiszerek aránya az üzletek polcain még mindig csak 40 százalék körül mozog. Nem csupán a termelők lesznek azonban az új program egyedüli nyertesei” – nyilatkozta Gabriela Matečná földművelésügyi miniszter. Szerinte a növekvő értékesítés ugyanis az adott régiókban a foglalkoztatottság növeléséhez is hozzájárulhat. És nem járnak rosszul természetesen a fogyasztók sem, hiszen annak köszönhetően, hogy több hazai, egy-egy adott régióban vállalkozó termelő szállíthat be az üzletláncoknak, a vásárlók jóval több friss áruhoz jutnak.

A földművelésügyi tárca vezetője szerint a programnak máris megvannak az első kézzelfogható eredményei. Az első fecskének a Kaufland számít, amely hat hazai beszállítóval már megegyezett, így ezek már most is az üzletlánc 20 üzletébe szállítják a friss élelmiszert. További 80 beszállítóval pedig még folynak a tárgyalások, közülük 15–20-szal az elkövetkező négy hónapban szeretnék megkötni a szerződést. „Azt szeretnénk elérni, hogy a vásárlóink minél több olyan friss és minőségi élelmiszerhez juthassanak, amely az ő régiójukból származik, ezzel párhuzamosan pedig esélyt kívánunk adni a regionális termelőknek az újabb növekedésre” – mondta Richard Bendík, a Kaufland beszerzési igazgatója.

Bendík azonban azt is elárulta, hogy rengeteg olyan őstermelő jelentkezett náluk, akinek nincs meg az engedélye ahhoz, hogy a termékeit üzletekben értékesítse. „Amíg nem szerzik meg az ehhez szükséges összes engedélyt, velük sajnos nem tudjuk felvenni az üzleti kapcsolatot” – tette hozzá a Kaufland beszerzési igazgatója. (SITA, TASR, mi)

Ajánló