Egyszerűbb szabályok az idénymunkára

Pozsony |

Szlovákiában nem csupán az iparban, de a mezőgazdaságban is súlyos munkaerőhiány tapasztalható. Az ágazatban főként az idénymunkások hiányoznak, ami elsősorban a gyümölcstermesztőknek okoz fejfájást. Rajtuk segíthet a mezőgazdasági idénymunkások egyszerűsített foglalkoztatása, amelynek a szabályain már dolgozik a szakmai kamara.

A legtöbb idénymunkást a gyümölcstermesztők foglalkoztatják
TASR-felvétel

Az ősz sok munkát tartogat a mezőgazdaságban tevékenykedő vállalkozások számára. Mivel a munka idényjellegű, a munkások is csak idényjelleggel tevékenykednek a földeken, és végzik a szürettel, vagy almaszedéssel kapcsolatos teendőket. „A mezőgazdaságban főként az őszi hónapokban tapasztalható akut munkaerőhiány, amikor a termést kell betakarítani. Az ágazatban működő vállalkozásoknak ráadásul az időjáráshoz is igazodniuk kell, így gyakran megesik, hogy szinte az egyik óráról a másikra van szükségük az idénymunkásokra. A jelenleg érvényes munkajogi szabályok ennek nem kedveznek, ami rengeteg gondot okoz a vállalkozásoknak” – nyilatkozta Milan Semančík, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) elnöke. Szerinte azonban már körvonalazódik a megoldás. Az SPPK – a munkaügyi tárcával egyeztetve – dolgozik a mezőgazdasági idénymunkások egyszerűsített foglalkoztatásának az intézményesítésén.

„A legfőbb gondot az jelenti, hogy a jelenlegi szabályok szerint a vállalkozóknak az idénymunkások foglalkoztatása előtt be kell jelenteniük őket a Szociális Biztosítóba, ami a fent jelzettek miatt nem mindig sikerül. Épp ezért többek között azt szeretnénk elérni, hogy a mezőgazdaság idénymunkásokat utólag is be lehessen jelenteni a Szociális Biztosítóba” – mondta Semančík.

Az idénymunkásokkal kapcsolatos gondok leginkább a gyümölcstermesztőket érintik. „Ha figyelembe vesszük, hogy Szlovákiában 6,5 ezer hektárnyi gyümölcsös van, csak ebben az ágazatban 3,5 ezer idénymunkásra van szükség a termés betakarításához” – mondta Marián Varga, a Szlovákiai Gyümölcstermesztők Szövetségének az elnöke. Szerinte a mezőgazdasági idénymunkások egyszerűsített foglalkoztatásával kapcsolatos szabályok kidolgozásánál figyelembe kell venni azt is, hogy nem egész éves munkavégzésről van szó. „Legfeljebb heti 50, évi 1600 órával számolhatunk, az év nyolc hónapjában” – mondta Varga, aki fontosnak tartja azt is, hogy az idénymunkások egyszerűsített foglalkoztatásával kapcsolatos szabályok csak a mezőgazdaságra vonatkozzanak, hogy a munkásokat ne szippantsák el tőlük egyéb ágazatok. (SITA, mi)

Ajánló