Bérlakásokkal enyhítenek a munkaerőhiányon

Pozsony |

A gombamód szaporodó beruházások és az egyre súlyosabb munkaerőhiány miatt megugrott a bérlakások iránti kereslet, a kormány ezért a jövő évtől az eddigieknél is kedvezőbb feltételekkel próbálja meg rávenni a magáncégeket az ilyen lakások építésére.

Januártól a bérlakásokat építők már kérhetnek támogatást az építési telek vásárlására és az infrastrukturális fejlesztésekre is
Somogyi Tibor felvétele

Az Állami Lakásfejlesztési Alapról szóló törvény módosítását – amely a jövő év elején lép életbe – már a parlament is elfogadta. „Mivel Szlovákiában rendkívül alacsony a bérlakások aránya, olyan új szabályokat vezetünk be, amelyek vonzóbbá teszik ezek építését a magáncégek számára” – nyilatkozta Karolína Ducká, az új szabályokat kidolgozó közlekedési és építésügyi tárca szóvivője. Januártól a bérlakásokat építők így már kérhetnek támogatást az építési telek vásárlására és az infrastrukturális fejlesztésekre is, vagyis például a vízvezetékek és a csatornázás kiépítésére, a bevezető utakra, parkolóhelyekre vagy a lakóházhoz tartozó garázsokra.

Hogy mekkora összeghez is juthatnak az igénylők, azt csak később teszik közé. „Ezzel kapcsolatban egyelőre nincsenek pontos adataink. Ami biztos, hogy az új szabályok miatt nem nőnek a költségvetési kiadások, mivel az ezekhez szükséges pénzösszeget az Állami Lakásfejlesztési Alap a számára elfogadott büdzséből állja” – tette hozzá Ducká.

A parlament elfogadta a startlakásokról szóló jogszabályt is, amellyel szintén a munkaerő mobilitását szeretnék növelni. A startlakásokkal elsősorban az olyan fiatalokon próbálnak meg segíteni, akik egyébként csak nehezen találnának lakást. Az ilyen lakások alapterülete legfeljebb 50 négyzetméter lehet, és a bérleti szerződést maximum három évre köthetik meg. Ha a bérlővel nincsenek gondok, a szerződést további három évvel lehet meghosszabbítani, a startlakásokban az ezeket igénylők így legfeljebb hat évig lakhatnak majd. (SITA, TASR, mi)

Ajánló