Lendületben a gazdaság

Pozsony |

Már az elemzők sem bíztak abban, hogy a szlovák gazdaság látványos, 3,1 százalékos első negyedéves növekedési ütemét túl lehet szárnyalni, tegnap azonban be kellett vallaniuk, hogy újra tévedtek. 

Jozef Jakubčo illusztrációs felvétele

Szlovákia gazdasági teljesítménye a második negyedévben 3,3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, ami a javuló foglalkoztatottságon is meglátszik. A Szlovák Statisztikai Hivatal tegnap tette közzé a második negyedév gazdasági növekedéséről szóló gyorsjelentését. Ľubomír Koršňák, az UniCredit Bank elemzője szerint eredetileg arra számítottak, hogy a szlovák gazdaság növekedési üteme visszafogottabb lesz, az ország húzóágazatának számító autóiparban ugyanis a cégek az új modellek bevezetésére koncentrálnak, emiatt pedig gyengébb teljesítményt nyújtanak a korábbinál, ráadásul a kivitel sem alakult a legjobban. „Mindent bőven pótolt azonban az egyre dinamikusabban növekvő belső fogyasztás, a munkanélküliség csökkenésének és a reálbérek növekedésének köszönhetően ugyanis a lakosságnak egyre több elkölthető pénze van” – mondta Katarína Muchová, a Szlovák Takarékpénztár elemzője.

Koršňák szerint nem szabadna megfeledkeznünk ez egyre ígéretesebben alakuló beruházásokról sem, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy a bankok egyre több hitelt adnak ilyen célra a társaságoknak. Az elemzők a jövőt illetően is derűlátók. „Várhatóan az elkövetkező negyedévekben is folytatódik a dinamikus növekedés, miközben a fogyasztás mellett egyre nagyobb szerepet kapnak majd az olyan beruházások, mint például a Jaguar Land Rover nyitrai terjeszkedése” – állítja Koršňák, hozzátéve, hogy az idei év egészére 3,4%-os növekedésre számíthatunk. „A dinamikus gazdasági növekedés a szlovákiai foglalkoztatottságon is meglátszik” – tette hozzá Muchová. A Statisztikai Hivatal szerint a második negyedévben 2,37 millió embernek volt munkája az országban, 2,1%-kal többnek, mint egy évvel korábban. Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy az elmúlt egy évben nagyjából 50 ezerrel több új munkahely jött létre, mint amennyi megszűnt. A Statisztikai Hivatal a második negyedév gazdasági eredményeiről szóló részletes jelentését szeptember 5-én teszi közzé.

Csehország legalább akkora meglepetéssel szolgált, mint Szlovákia. Mint kiderült, a lengyel és a román negyedéves növekedés után a harmadik leggyorsabbat produkálta az Európai Unióban. Egyenesen 4,5%-kal nőtt nyugati szomszédunk gazdasága, ami főleg a rendkívül izmos belső keresletre vezethető vissza, ez utóbbi mögött pedig a magas foglalkoztatottsági adatok állnak

A magyar bruttó hazai termék (GDP) 3,2%-kal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva, az euróövezet GDP-növekedése 2,2%, az Európai Unió növekedése pedig 2,3% volt. (mi, patria.cz, SITA)

Ajánló