Egyre gyorsabban növekszik a gazdaság

Pozsony |

Éves összehasonlításban és az előző három hónaphoz képest is bővült a szlovák gazdaság illetve annak növekedésének üteme is gyorsult 2017 második negyedévében - közölte előzetes becslését szerdán a szlovák statisztikai hivatal (SÚSR) Pozsonyban.

A második negyedévben a szlovák bruttó hazai termék (GDP) éves összehasonlításban 3,3 százalékkal nőtt. Az előző év hasonló időszakában a GDP növekedés mértéke 3,1 százalékos volt. Negyedéves összehasonlításban a gazdasági növekedés mértéke 0,8 százalékos volt, megegyezett az év első három hónapjában regisztráltnál. A SÚSR előzetes becslésében szereplő adatok megegyeznek a Szlovák Nemzeti Bank (NBS) korábban jelzett várakozásaival.

A második negyedévben a szlovák gazdaság növekedését leginkább a hazai fogyasztás erősödése segítette, a kiskereskedelmi forgalomban éves szinten 7,5 százalékos növekedés volt tapasztalható. Ellenben lassult, 1,2 százalékosra mérséklődött az ipari termelés növekedésének üteme, ami az év első három hónapjában még 7,8 százalékos volt. Az NBS előrejelzése szerint a hazai fogyasztás a következő hónapokban is jelentős mértékben segíti majd a szlovák gazdaság bővülését.

A vizsgált időszakban a várakozásoknak megfelelően alakultak a munkanélküliségi adatok, és javult a foglalkoztatottság is. A második negyedévben a munkanélküliek aránya rekord alacsony szintre 6,9 százalékosra csökkent, a foglalkoztatottság pedig éves szinten 2,1 százalékkal, negyedéves összehasonlításban 0,6 százalékkal emelkedett.

Ajánló