Olcsóbban tankolhatunk

Pozsony |

Szlovákiában és Magyarországon már az elmúlt napokban is csökkent az üzemanyagok ára, és az elemzők szerint nagyobb drágulásra az elkövetkező időszakban sem kell számítanunk.

Képarchívum

Szlovákiában a benzin.sk üzemanyagportál adatai szerint a május végi 1,111-ről mostanra 1,085 euróra csökkent a gázolaj literje, a 95-ös benzin esetében az ár 1,275-ről 1,247-re, a 98-asnál pedig 1,482-ről 1,241-re esett vissza. Magyarországon a 95-ös benzin literenkénti ára az elmúlt héten 5, a gázolajé 4 forinttal csökkent. Ezzel a 95-ös benzin átlagára 339, a gázolajé 335 forintra mérséklődött.

Boris Tomčiak, a Finlord társaság elemzője az üzemanyagárak csökkenését azzal magyarázza, hogy az egyesült államokbeli kitermelés emelkedése gyakorlatilag kioltja a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) által végrehajtott termeléscsökkentés árfelhajtó hatását. Az olajkitermelő országok többségének januártól érvényes összehangolt termeléscsökkentése eddig nem járt a kívánt eredménnyel. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) előrejelzése szerint az USA fokozódó kitermelése továbbra is kínálati bőséget biztosít a piacon. A prognózis 2018-ra az ideihez képest napi 1,8 millió hordós kitermelés-bővülést valószínűsít. A kőolaj árfolyama hét hónapos mélypontra süllyedt, így nem csoda, hogy az olajvállalatok és nagybankok sorra mérséklik az idei és jövő évre vonatkozó árprognózisaikat. (TASR, MTI, mi)

Ajánló