Idén az egekbe szökött a cseresznye ára

Pozsony |

Vannak olyan szlovákiai gyümölcsösök, amelyekben a tavaszi fagyok miatt a cseresznye 70–80 százaléka megsemmisült. A termelőket hatalmas kár érte, ami az árakon is meglátszik.

A legnagyobb pozsonyi piacon 6,50–7 eurót is elkérnek a kofák a cseresznye kilójáért
Képarchívum

Az egykori szenci gyümölcs- és zöldségfelvásárló raktárának egyik munkatársa már csak nosztalgiázva hozza szóba, hogy voltak évek, amikor 1,50–2 koronáért (kb. 5–7 cent) vásárolták fel a gyümölcs kilóját, amelyet például a közeli Szőlőhegyről közvetlenül a raktárba lehetett beszállítani. Ma a szenci piacon sem ritkaság a kilogrammonkénti 5,50–6 eurós cseresznyeár, és például a legnagyobb pozsonyi piacon még ennél is többet, akár 6,50–7 eurót kérnek érte a kofák. A Nyitra vagy Érsekújvár környéki 3 eurós kivételek csak erősítik a szabályt. S nem csupán az idei meg a tavalyi, fagyok sújtotta években kúsztak fel a cseresznyeárak, mert már a fagymentes években, például négy-öt évvel ezelőtt sem szégyellték a kofák a cseresznye kilójáért elkérni a négy eurót, gyakorlatilag luxusterméket kreálva a gyümölcsből.

Szinte Európa-szerte komoly fagyok söpörtek végig tavasszal a gyümölcsösökön, melyek alaposan megtizedelték a cseresznyéseket is. Így elképzelhető, hogy a szlovákiai gyenge termés egy bizonyos hányada a külföldi piacokra kerül, annak ellenére, hogy a szlovákiai cseresznyetermő összterület mindössze 180 hektárra tehető. Az ekkora területen termesztett cseresznye nem fedi a hazai fogyasztást, így behozatalra kényszerülünk.

„Az első, nem intenzív rendszerben termesztett idei cseresznyék esetében a vártnál 35–40 százalékkal kisebb a termés. Az árak is magasabbak a vártnál. Ugyanis nem csupán Szlovákiát sújtották nagymértékben a fagyok, de Nyugat-Európát, valamint a velünk szomszédos országokat is, ami különösen a lengyel gyümölcsdominanciát gyengítette. Németországban Hamburg és környéke cseresznye-nagyhatalomnak számít, ám ott is jelentősek a kiesések” – nyilatkozta lapunknak Marián Varga, a Szlovákiai Gyümölcstermesztők Szövetségének az elnöke. Szerinte azonban nem csupán a fagyok miatt drágább a gyümölcs. „A cseresznyések felújítása óriási anyagiakat emészt fel. Ha szakszerűen akar a termelő új fákat kiültetni, valamint védekezni a természeti csapásokkal szemben, egy hektárnyi terület átlagosan mintegy 70 ezer eurójába kerül. Az új kiültetések és a terményvédelem mellett gondolni kell a betakarítás korszerűsítésére, majd a termés tárolására is. A nagytermelőknek például már a szedésnél biztosítaniuk kell a hűtést” – tette hozzá Varga. (sb)

Ajánló