A bankok egyre felelőtlenebbül osztogatják a lakossági hiteleket

Pozsony |

A nemzetközi felmérések szerint Szlovákia büszkélkedhet az egyik legstabilabb bankrendszerrel, ez azonban hamarosan változhat. Az alacsony kamatok okozta nyereségkiesés miatt a pénzintézetek egyre felelőtlenebbül viselkednek.

Gabriel Kuchta illusztrációs felvétele

Az egy és öt év közötti futamidejű fogyasztási hitelek átlagos kamatszintje az elmúlt hat évben 6,32-ről 4,81 százalékra, az ugyanilyen jelzáloghiteleké 3,69-ről 1,88 százalékra esett vissza. A kormány ezzel párhuzamosan a bankok díjszabásába is beleszólt, ami tovább csökkentette a pénzintézetek nyereségét. „Ha a bankok továbbra is szeretnék növelni a profitjukat, kénytelenek egyre több hitelt folyósítani, ami átmenetileg ugyan jó megoldásnak tűnik, hosszabb távon azonban megbosszulhatja magát” – figyelmeztet Maroš Ovčarik, a Finančný Kompas pénzügyi portál ügyvezető igazgatója. Állítását a jegybank legutóbbi elemzése is alátámasztja, amely szerint a szlovák bankszektorra manapság a legnagyobb veszélyt a lakosság gyors eladósodása jelenti. Régiónkban jelenleg a leggyorsabban eladósodó lakossággal rendelkező országok közé tartozunk. A bankok ügyfelei csak tavaly 1,1 milliárd eurónyi hitelt vettek fel, amiből 816 millió eurót tettek ki a jelzáloghitelek, 279 milliót pedig a fogyasztási hitelek.

A fogyasztási hitelek esetében már most is egyre több a figyelmeztető jel. 2015-ben például az ilyen kölcsönt felvevők nagyjából 7 százalékának akadtak gondjai a törlesztéssel, tavaly az arányuk megközelítette a 9 százalékot, idén pedig már a tizedüknek lehetnek problémáik. A jelzáloghitelek esetében még nem ilyen veszélyes a helyzet, a jelenlegi kamatszintek mellett azonban hamarosan ezzel is gondok lehetnek.

„Az embereknek elsősorban a fogyasztási hitelek esetében kellene alaposan átgondolniuk, hogy valóban szükségük van-e a kölcsönre, hiszen ezek kamatai viszonylag még mindig nagyobbak, a törlesztés elmulasztása pedig súlyos problémákhoz vezethet” – mondta Ovčarik, emlékeztetve arra, hogy a bankok már akkor is végrehajtót küldhetnek a nyakunkra, ha 2 ezer eurónál nagyobb részlet visszafizetésével maradunk el. (mi, TASR, SITA)

Ajánló