Szlovákia is rákapcsolódik az új selyemútra

Peking |
Szlovákia is csatlakozik a Kína által épített új selyemúthoz – nyilatkozta Peter Žiga gazdasági miniszter, aki ma Pekingben tárgyal a projektben érdekelt országok vezetőivel.
Kína közel 500 milliárd dollár értékű, elsősorban infrastrukturális fejlesztéseket tervez, amelyek 65 országot, a globális lakosság közel kétharmadát, és a világ GDP-jének 40 százalékát érintik. Az új selyemútra vonatkozó terv (Egy út, egy övezetprogram) célja, hogy a régi selyemúthoz hasonlóan szárazföldi és tengeri útvonalakat építsen ki a kínai termékek könnyebb értékesíthetőségéért, illetve a Kína felé irányuló importot olcsóbbá tegye. „Kína gazdasági nagyhatalom, amely világszerte hatalmas összegeket fektet be. Szlovákia nem maradhat ki ebből a projektből” – vallja Žiga. A 2020-ig érvényes terv utak, kikötők, vasútvonalak, szállítási hálózatok, repterek fejlesztését tartalmazza, melynek segítségével Kína könnyebben összekapcsolódhat Afrikával, a Közel-Kelettel és Európával. Az új selyemútban részt vevő országok számára is kedvező hatásúak a fejlesztések, megkönnyítik ugyanis a kivitelt. 
 
A Kínai Export-Import Bank tavaly bejelentette, hogy közel ezer olyan projektet hitelez, melyek az új selyemút kiépítéséhez kapcsolódnak, a Kínai Fejlesztési Bank pedig már két évvel ezelőtt 890 milliárd dolláros keretet biztosított a selyemút infrastruktúrájára. Az Egy út, egy övezetprogram most azért kapott különösen nagy jelentőséget, mert az USA kifarolt a csendes-óceáni szabadkereskedelmi egyezményből, amely Kína számára óriási lehetőséget jelent a térség kereskedelmének összefogására. (TASR, MTI)

Ajánló